„Periferic“, cele mai multe nominalizări la Premiile Gopo

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pelicula regizată de Bogdan George Apetri este selectată la 12 categorii, printre care cel mai bun film şi cea mai bună actriţă – Ana Ularu, la cea de-a şasea ediţie a galei, care va vea loc pe 26 martie.

Lungmetrajul „Periferic" a fost nominalizat şi pentru Cel mai bun debut, iar Bogdan George Apetri a primit o nominalizare pentru Cel mai bun regizor, au anunţat ieri, la Grand Cinema Digiplex Băneasa, actorii Ioana Blaj şi Paul Ipate, într-o conferinţă de presă.

Filmul „Aurora", de Cristi Puiu, a obţinut zece nominalizări, printre care cele pentru Cel mai bun regizor şi Cel mai bun actor în rol principal, iar „Loverboy", de Cătălin Mitulescu, a fost nominalizat la nouă categorii de premii. La categoria Cel mai bun film au mai intrat în cursă „Aurora", de Cristi Puiu, „Crulic - Drumul spre dincolo", primul lungmetraj de animaţie postdecembrist, în regia Ancăi Damian, „Din dragoste cu cele mai bune intenţii" (regia Adrian Sitaru) şi „Loverboy" (regia Cătălin Mitulescu").

Cristi Puiu a refuzat înscrierea la premii

Nominalizările pentru cea mai bună actriţă într-un rol principal s-au dus la Ada Condeescu, pentru rolul lui Veli, din „Loverboy", Ana Ularu, pentru personajul Matilda din „Periferic", şi Nataşa Raab, pentru filmul lui Adrian Sitaru, „Din dragoste cu cele mai bune intenţii".

Catrinel Dumitrescu, Gabriela Popescu, Ioana Flora, Simona Stoicescu şi Valeria Seciu au fost nominalizate la categoria Cea mai bună actriţă într-un rol secundar. Lui Bogdan Dumitrache („Din dragoste cu cele mai bune intenţii"), Cristi Puiu („Aurora") şi Vlad Ivanov („Principii de viaţă") le-au revenit nominalizările la categoria Cel mai bun actor. Iar Adrian Titieni, Marian Râlea, Mimi Brănescu, Udo Schenk, Valentin Popescu au fost nominalizaţi pentru Cel mai bun actor într-un rol secundar.

Deşi pelicula „Aurora" a obţinut nu mai puţin de zece nominalizări la Premiile Gopo, regizorul Cristi Puiu a refuzat să-şi înscrie filmul la gala acestor premii. A fost decizia juriului ca „Aurora" să intre în competiţie, considerând filmul relevant pentru anul cinematografic 2011, cu atât mai mult cu cât regulamentul permite să fie ignorată decizia regizorului. Puiu a precizat că refuzul său vine dintr-o neîncredere într-o industrie cinematografică „cvasiinexistentă" şi e de părere că banii cheltuiţi pentru a organiza aceste premii ar trebui investiţi în formare, în şcoli de cinema şi arhive.

Record de filme

La categoria Cel mai bun scenariu au fost propuşi pentru trofeul Gopo: Adrian Sitaru („Din dragoste cu cele mai bune intenţii"), Cristi Puiu („Aurora"), Răzvan Rădulescu şi Alexandru Baciu („Principii de viaţă"), în timp ce Dan Alexandru („Ceva bun de la viaţă"), Dusan Joksimovic („Dacă bobul nu moare), Marius Panduru („Periferic"), Radu Aldea („Bună! Ce faci?") şi Viorel Sergovici („Aurora") au fost nominalizaţi pentru Cea mai bună imagine.

Recentul documentar al lui Radu Muntean, „Vorbitor", despre poveşti de iubire dintre deţinuţi, a intrat în cursa Gopo pentru Cel mai bun documentar, alături de „După Revoluţie" (r. Laurenţiu Calciu), „Metrobranding" (r. Ana Vlad, Adi Voicu), „Păcătoasa Teodora"(r. Anca Hirte) şi „Şcoala noastră" (r. Mona Nicoară, Miruna Coca Cozma).  Un număr-record de filme, 98, au fost înscrise în cursa pentru nominalizările la Premiile Gopo 2012.

Juriul a fost alcătuit din 11 membri: regizorul Florin Şerban, actriţa Ozana Oancea, scenograful Cristian Niculescu, monteurul Dan Nanoveanu, distribuitorul Radu Nicolau, scriitoarea Ana Maria Sandu şi criticii de film Andrei Gorzo, Ileana Bîrsan, Dana Duma, Andrei Rus şi Codruţa Creţulescu.

Cele mai importante categorii

- Cel mai bun film: „Aurora" (r. Cristi Puiu), „Crulic - Drumul spre dincolo" (r. Anca Damian), „Din dragoste cu cele mai bune intenţii" (r. Adrian Sitaru), „Loverboy" (r. Cătălin Mitulescu"), „Periferic" (r. Bogdan George Apetri)
- Cel mai bun regizor: Cristi Puiu, Adrian Sitaru, Bogdan George Apetri, Cătălin Mitulescu
- Cel mai bun actor într-un rol principal: Bogdan Dumitrache, Cristi Puiu, Vlad Ivanov
- Cea mai bună actriţă într-un rol principal: Ada Condeescu, Ana Ularu, Nataşa Raab

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite