Patru premiere la sfârşit de lună

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Spectacole noi sunt programate în următoarele zile, în oraşele Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara şi Bucureşti. „Strigăte şi şoapte“, în regia lui Andrei Şerban, are premiera oficială duminică, la ora 19.00, la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca.

Teatrul clujean lansează pe 24 ianuarie cea de-a treia premieră a stagiunii 2009-2010. Regizorul Andrei Şerban a montat o adaptare scenică a capodoperei cinematografice „Strigăte şi şoapte" de Ingmar Bergman, reputat regizor suedez (1918-2007).

Andrei Şerban a revenit la acest teatru după ce a pus în scenă „Unchiul Vania", producţie distinsă cu premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol al anului 2007 şi premiul pentru cea mai bună regie. „Strigăte şi şoapte" este un gest de admiraţie al lui Andrei Şerban faţă de un regizor pe care îl apreciază.

Spectacolul se joacă într-un spaţiu intim, în noua sală studio a teatrului, care are o capacitate de doar 75 de locuri. În centrul poveştii sunt plasate patru personaje feminine: Agnes (Anikó Pethö), aflată pe patul de moarte, surorile sale, Karin (Emöke Kató) şi Maria (Imola Kézdi), şi Anna, servitoarea (Csilla Varga). Pe scenă apare şi actorul Bogdán Zsolt, în rolul lui Bergman. Până la premieră mai au loc repetiţii cu public, la 20, 21, 22 şi 23 ianuarie, de la ora 19.00.

„Fluturii sunt liberi", la Iaşi

Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri" din Iaşi a programat vineri, 22 ianuarie, de la ora 18.00, la Sala Studio, premiera „Fluturii sunt liberi", de Leonard Gershe, în regia Irinei Popescu Boieru.

Este povestea unui tânăr nevăzător, care se eliberează de sub protecţia unei mame aproape dictatoriale în afecţiunea ei. Din distribuţie fac parte Mihaela Arsenescu Werner, Theodor Ivan ş.a.

Teatrul Naţional „Mihai Eminescu" din Timişoara a programat o reprezentaţie cu „Revizorul", de N.V. Gogol, în regia lui Petru Vutcărău, pentru a marca inagurarea unei noi săli. Spectacolul se joacă luni, 25 ianuarie, de la ora 19.00, la Sala 2.

„Elling", la Comedie

Sandu Pop, Şerban Georgevici şi Marius Florea Vizante, în „Elling“

Sandu Pop, Şerban Georgevici şi Marius Florea Vizante,  în „Elling“

La Sala Mare a Teatrului de Comedie din Bucureşti se joacă „Elling", joi 21 şi vineri 22 ianuarie, de la ora 19.00. Vlad Massaci a regizat acest spectacol care îi are în distribuţie pe Marius Florea Vizante, Sandu Pop, Mihaela Măcelaru şi Şerban Georgevici.

Axel Hellstenius (autor de romane şi scenarii) a realizat în colaborare cu Petter Naess (actor, regizor de teatru şi de film şi scenarist) varianta dramatizată a romanului „Fraţi de sânge", al norvegianului Ingvar Ambjornsen.

Premiera mondială a piesei a avut loc la Oslo Nye Teater (Norvegia) în 1998, în regia lui Petter Naess  şi s-a dovedit a fi un mare succes. Aceeaşi echipă a semnat scenariul şi regia filmului „Elling", nominalizat la Oscar pentru cel mai bun film străin, în 2002.

Piesa a fost jucată apoi pe mai multe scene din Europa. Spectacolul montat la Trafalgar Studios din Londra a fost nominalizat în 2008 la premiul „Laurence Olivier" pentru categoria „Cea mai bună comedie".

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite