VIDEO Patru pentru Cannes

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Câteva scurtmetraje româneşti participă la secţiunea Short Film Corner a Festivalului de Film de la Cannes, care se va desfăşura în perioada 12 - 22 mai. Filme de Dorian Boguţă, Sabin Dorohoi, Dinu Mărgărint şi de Ilinca Neagu vor putea fi urmărite pe Croazetă.

„Zece", de Dorian Boguţă, „Clopotul", de Sabin Dorohoi, „Trupul de coarde", de Dinu Mărgărint, şi „Ploaie în deşert", de Ilinca Neagu, sunt primele scurtmetraje româneşti care vor putea fi vizionate la Cannes, în perioada 12 - 22 mai. Ele participă la secţiunea Short Film Corner a Festivalului, potrivit site-ului oficial.

Casting de o lună

Vlad şi Irina au o relaţie pe care o ţin ascunsă de luni de zile. De Crăciun, se întâlnesc şi au destule să-şi reproşeze, iar despărţirea pare iminentă. Aşa sună acţiunea primului scurtmetraj regizat şi scris de actorul Dorian Boguţă, „Zece". În rolurile principale figurează Andrei Aradits, Mirela Oprişor şi Irina Teodorescu.

„Am avut o reacţie ciudată când am văzut genericul de final, sunt 50 de oameni care au venit fără bani şi m-au ajutat la acest scurtmetraj. Filmările au durat trei zile şi nopţi, iar castingul, o lună de zile. De mult timp mi-am dorit să spun o poveste prin imagini, nu prin cuvinte, ceea ce faci ca actor", a declarat Boguţă pentru „Adevărul". Şi povestea scurtmetrajului „Clopotul", de Sabin Dorohoi, a implicat mult „voluntariat".

„A început să fie filmat acum patru ani. A fost făcut cu «bună ziua», «săru'mâna», totul fără bani până la varianta finală de montaj. Unii dintre actori făceau «multi-tasking»: când nu jucau, lucrau la şine ", povesteşte Alex Trăilă, care, alături de Dorohoi, semnează imaginea şi producţia scurtmetrajului.

„Clopotul" prezintă peripeţiile prin care trec doi tineri pentru a aduce un nou clopot în sat. Constantin Dinulescu şi Orlando Petriceanu alcătuiesc distribuţia.

Mămăligă şi copii-scenarişti

„Acest scurtmetraj era proiectul meu de licenţă, dar a escaladat până la aducerea în ţară a unui actor de origine liberiană, stabilit în Germania. Am filmat şi la Ghimpaţi, unde am petrecut mult timp în liceu, aşa că sătenii au fost foarte drăguţi cu noi, ne-au adus mămăliguţă cu brânză şi smântână", povesteşte Ilinca Neagu, regizoarea responsabilă pentru „Ploaie în deşert".

Rolurile principale le-au revenit Cristinei Cioran şi lui Aloysius Itoka. Filmul se concentrează asupra poveştii lui Henry Baftimbede, un om de afaceri african care lasă Parisul pentru a se muta la Bucureşti.

În scurtmetrajul „Trupul de coarde", războiul, ca şi concept, se sfârşeşte prin muzica auzită simultan de toţi oamenii implicaţi în el. Scenariul peliculei regizate de Dinu Mărgărint a fost scris de Ioana Ivan, Ioana Avram şi Ivan Grigore, tineri de 14 ani care şi joacă în scurtmetraj. „Secvenţa de război am filmat-o la Băneasa, în pădure, iar interioarele, în studiourile TVR", precizează Mărgărint.

Imagine din filmul „Oxigen“

Imagine din filmul „Oxigen“

„Oxigen" merge la Buenos Aires

Noul mediumetraj regizat de Adina Pintilie a fost selectat în cadrul Festivalului Internaţional de Film Independent de la Buenos Aires, în secţiunea „Panorama".

Pelicula „Oxigen" îi are în rolurile principale pe Cezar Antal, Gabriel Spahiu şi pe Adriana Mocca. Acţiunea se axează pe o încercare de fugă din ţară. Mai precis, pe traversarea Dunării pe o butelie de oxigen. Potrivit regizoarei, în încercarea de a se documenta asupra acestui gen de incidente, a dat numai peste zvonuri, bârfe şi amintiri colective.

„Aşa că, până la urmă, cazul real a devenit doar un pretext pentru o interpretare extrem de subiectivă a realităţii. Nu ne interesau atât faptele concrete, cât călătoria emoţională a personajului principal, independentă de timp şi spaţiu", arată Pintilie. La ora actuală, ea lucrează la debutul în lungmetraj în cadrul Binger FilmLab Amsterdam.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite