Patru Oscaruri în ţara Coen

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Nu există ţară pentru bătrâni" a fost desemnat cel mai bun film al Galei Premiilor Oscar Filmul fraţilor Coen, "No Country for Old Men" ("Nu există ţară pentru bătrâni"), a

"Nu există ţară pentru bătrâni" a fost desemnat cel mai bun film al Galei Premiilor Oscar

Filmul fraţilor Coen, "No Country for Old Men" ("Nu există ţară pentru bătrâni"), a câştigat patru statuete la cea de-a 80-a ediţie a Premiilor Oscar, inclusiv pe cele pentru "Cel mai bun film" şi "Cea mai bună regie", detaşându-se în cursa cu celelalte favorite, "Atonement" şi "There Will Be Blood".

"Atonement", câştigătorul Globului de Aur pentru cel mai bun film, a părăsit ruşinos competiţia, învingător doar la categoria "Cea mai bună coloană sonoră", în timp ce "There Will Be Blood" s-a consolat cu premiul pentru "Cel mai bun actor", acordat lui Daniel Day-Lewis şi premiul pentru "Cea mai bună imagine".

Premii pentru "băieţii răi"

"No Country for Old Men", favoritul juriului, a mai câştigat şi premiile pentru "Cel mai bun scenariu adaptat" şi "Cel mai bun actor în rol secundar", decernat lui Javier Bardem. "Adevărul literar şi artistic" anticipa în numărul apărut miercurea trecută că Daniel Day-Lewis şi Javier Bardem nu au cum să rateze premiile pentru interpretare, în timp ce, din redacţie, Alex Leo Şerban şi Cezar Paul-Bădescu scriau că "No Country for Old Men" este favoritul lor la Oscar.

"Pare un clişeu, dar toate filmele nominalizate m-au interesat, personal, foarte mult, lucru care nu este întotdeauna valabil", a declarat, elegant, Joel Coen. "Cea mai bună actriţă în rol principal" a fost desemnată Marillon Cotillard, pentru interpretarea din "La Vie en Rose".

Alţi câştigători

Deşi a dominat ediţia cu numărul 80, filmul "Nu există ţară pentru bătrâni", de Joel şi Ethan Coen, a câştigat doar patru premii. În comparaţie, la ediţiile trecute, "Titanic" şi "The Lord of a Rings: The Return of the King" primeau, fiecare, câte 11 Premii Oscar, spulberând categoric concurenţa.
Iată şi alţi câştigători ai actualei ediţii.

"Cea mai bună actriţă în rol secundar": Tilda Swinton - "Michael Clayton"
"Cel mai bun film străin": "The Counterfeiters" (regia Stefan Ruzowitzky, Austria)
"Cel mai bun lungmetraj animat": "Ratatouille", regia Brad Bird
"Cele mai bune efecte vizuale": "Busola de Aur"
"Cel mai bun scenariu adaptat": "Nu există ţară pentru bătrâni" - Joel şi Ethan Coen
"Cel mai bun scenariu original": "Juno" - Diablo Cody
"Cele mai bune costume": "Elizabeth: Epoca de Aur"
"Cel mai bun documentar": "Taxi to the Dark Side" (regia Alex Gibney şi Eva Orner)
"Cel mai bun scurtmetraj": "Le Mozart des Pickpockets" - Philippe Pollet-Villard

Un killer fioros şi burlesc

În "Adevărul literar şi artistic" de miercuri puteţi citi o cronică de film neinfluenţată de rezultatul de ieri. Criticul Anca Grădinariu şi-a scris textul înainte ca "No Country for Old Men" să primească patru Oscaruri.

"Dacă va câştiga, va deveni cea mai stranie peliculă vreodată oscarizată: două treimi thriller de urmărire exaltant şi o treime confuzantă, cu cel mai profund şi mai enigmatic twist de la <> încoace", anticipa Anca Grădinariu, care îl vede pe Javier Bardem ca pe un "killer fioros, halucinant şi burlesc, cu frizură disco şi expresie de Buster Keaton".

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite