Părintele “Jurassic Park”-ului ne-a părăsit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scriitorul american Michael Crichton a murit la 66 de ani. Autor al unui mare număr de volume, vândute în peste 100 de milioane de exemplare şi traduse în 30 de limbi, Michael Crichton a fost medic, romancier şi scenarist.

Născut în 23 octombrie 1942 la Chicago, a studiat antropologia şi, înainte de studiile de medicină, a predat la Universitatea Cambridge din Marea Britanie şi a trăit, timp de câţiva ani, în Europa şi în Africa de nord.

Primul roman l-a publicat în timpul studiilor de medicină la Universitatea Harvard, sub pseudonimul John Lange. Sub alt pseudonim, Jeffrey Hudson, a publicat “A Case of Need”, distins, în 1969, cu Premiul Edgar pentru cel mai bun roman. În sfârşit, împreună cu fratele lui mai mic, Douglas, scrie romanul “Dealing”, semnat cu un alt pseudonim, Michael Douglas.

Viruşi extratereştri şi dinozauri

Tot în 1969, anul primului său premiu, “Misterul Andromedei” a atras atenţia Hollywoodului. Filmul va fi lansat în 1971, povestea oamenilor de ştiinţă americani în luptă cu un virus extraterestru care provoca morţi bizare în Noul Mexic, cucerind publicul. Peste 12 romane semnate de el au fost transpuse în film, celebre devenind “Jurassic Park” şi continuarea sa, “The Lost World”.

Sunt de menţionat, de asemenea, volumele “Congo”, “The Terminal Man”, “Prey”, “State of Fear”. Acesta din urmă a fost tradus şi în limba română, la Polirom, cu titlul “Frica”. Roman-fluviu pentru zilele noastre (600 de pagini), cu un subiect extrem de actual, încălzirea globală, pe care o pune sub semnul întrebării, “Frica” a provocat discuţii contradictorii în lumea ştiinţifică şi politică americană. Mai mult, destul de ne-american, eroul negativ al volumului este o organizaţie ecologistă cu metode teroriste. 

Michael Crichton se relevă un scenarist de talia scriitorului, semnând scriptul pentru mai multe pelicule, cum ar fi “Extreme Close Up” (1973), “Twister” (1996) şi, mai ales, “Jurassic Park” (1993), filmul cu efecte speciale inovatoare, regizat de celebrul Steven Spielberg, care a cunoscut un succes mondial rar întâlnit.

Într-un comunicat de presă, Steven Spielberg aprecia că: “Talentul lui Michael depăşea ca forţă până şi pe
propriii săi dinozauri din Jurassic Park. Era cel mai bun când hotăra să împletească ştiinţa cu marile concepte dramatice”, subliniind, în acelaşi timp, că scriitorul era, în realitate, “un suflet blând, care rezerva arderile romanelor sale”.

Istorii amuzante şi idei preconcepute

Michael Crichton este şi creatorul unui serial de televiziune care a cucerit publicul din întreaga lume, inclusiv din România, “Spitalul de urgenţă”, în care, desigur, formaţia de medic a autorului contribuie la crearea unor personaje veridice, aşa cum cea de antropolog permitea alierea fanteziei cu ştiinţa în “Jurassic Park” sau în “The Lost World”.

În afara romanelor, Crichton este şi autorul unor volume de non-ficţiune, cum ar fi “Travels”, care cuprinde şi episoade autobiografice. Mai multe premii i-au încununat opera, dintre care amintim pe acela al Writers Guild of America.

O concluzie a creativităţii lui ar putea fi declaraţia familiei la dispariţia renumitului scriitor: “Lumea a recunoscut în el un mare povestitor de istorii în stare să contrazică ideile noastre preconcepute despre lumea care ne înconjoară, reuşind, în acelaşi timp, să ne amuze”.

image

Talentul lui Michael depăşea ca forţă până şi pe propriii săi dinozauri din Jurassic Park. Era cel mai bun când hotăra să împletească ştiinţa cu marile concepte dramatice

image


Steven Spielberg,
regizor

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite