Pământul văzut dintr-un Boeing

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Opera pictorului-pilot Mihai Potcoavă este expusă la Galeria "Ana" Mihai Potcoavă, autorul expoziţiei de la Galeria "Ana", din strada Pangrati, a avut un parcurs mai puţin obişnuit în

Opera pictorului-pilot Mihai Potcoavă este expusă la Galeria "Ana"

Mihai Potcoavă, autorul expoziţiei de la Galeria "Ana", din strada Pangrati, a avut un parcurs mai puţin obişnuit în lumea artistică românească. După ce urmează cursurile Liceului de artă "Nicolae Tonitza", optează pentru Academia de Aviaţie şi pentru meseria de pilot pe care o practică până în 1988, când se hotărăşte să trăiască în străinătate.


Odată cu stabilirea în Austria (pentru un an) şi apoi în SUA, revine la prima sa dragoste, pictura. Obţine în America diploma de "pictor portretist" după cursuri la Şcoala pictorului american Marc Chatov şi, tot acolo, deschide primele expoziţii personale în Atlanta. În 1996 obţine premiul II la expoziţia Kennesaw Mountain Vineyards din Georgia. Printre personajele portretizate de el în SUA se numără şi senatorul de Carolina, Josiah
W. Bailey.


Lumina tamisată a grădinilor Întors în România în 1996, reia activitatea de pilot de Boeing 707, continuând să picteze. În 1998 devine membru al Uniunii Artiştilor Plastici. Participă la expoziţii colective, organizează personale la galeriile IRECSON şi "Ana".


În selecţia expusă acum predomină peisajul urban patriarhal, interioarele cu deschidere către balcoane cu plante, grădini cu pomi singuratici. Dacă am ţine să-l încadrăm într-un curent anume, ar trebui să ne gândim, ca tehnică şi ca viziune, la postimpresionism. Casele, iarba, cerul, pământul se încheagă din tuşe scurte, lumina este egală, uşor tamisată, învăluind obiectele.

Artistul respectă, de obicei, culoarea locală, dominată, frecvent, de verdele plantelor, în combinaţii armonice, cu rare îndrăzneli contrapunctice. Lumea lui Mihai Potcoavă este calmă, caldă, sentimentul comunicat de artist este unul de împăcată meditaţie asupra existenţei. Lucrările din expoziţia actuală par alese în mod special aşa, dacă ne gândim la peisajele din Franţa, Veneţia, Dubrovnik sau Balcic, de exemplu, cu lumina lor solară, cu sonorităţi de roşuri şi galbenuri, cu ocruri calde.


Genul portretistic este destul de puţin prezent la Galeria "Ana". Trei portrete de femei, de o delicată analiză psihologică, din care nu lipseşte un strop de ironie caldă, plasează lucrările în zona tradiţională a genului.


Pictorul şi motivul


Ceea ce frapează în creaţia lui Mihai Potcoavă este lipsa de inhibiţie în abordarea lumii exterioare. Neinteresat de noutate, fără dorinţa de a-şi demonstra neapărat originalitatea şi raportarea la direcţiile timpului, pictorul ne aminteşte că, de fapt, arta este menită să comunice sentimentele autorului ei în relaţia cu lumea înconjurătoare, că fiecare relaţionare cu universul este strict personală, că trăirile (chiar şi cele calme) pot constitui substanţa artei. Mihai Potcoavă ne aminteşte că seninătatea există, că în pofida agitaţiei contemporane este posibilă contemplarea cerului, copacilor, florilor.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite