Oscarul care schimbă destine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premiul Oscar pentru cel mai bun film documentar de scurtmetraj a fost decernat unui film israelian. „Strangers No More" de Karen Goodman şi Kirk Simon, îi descrie pe copiii unor refugiaţi şi emigranţi ilegali din 48 de ţări de la şcoala Bialik-Rogozin din Tel Aviv.

De-a lungul anilor, ei au învăţat ebraică, s-au obişnuit cu colegii lor israelieni şi chiar se consideră israelieni. Esther Alkpehae, în vârstă de 12 ani, eroina peliculei, spune că se simte afro-israeliană şi iubeşte ţara care a adoptat-o. Ea trăieşte de patru ani în Israel, împreună cu tatăl şi cu fraţii ei. Sunt refugiaţi din Africa de Sud, ţară unde mama ei a fost ucisă. Problema este că, împreună cu 120 de elevi dintre cei 830 ai şcolii, se confruntă cu ameninţarea deportării.

De frica marelui flux de imigranţi ilegali, guvernul a decis deportarea lor împreună cu copiii, dacă se află aici de mai puţin de cinci ani. Esther a venit în 2007, deci va trebui să plece. Dar acum, datorită filmului care a câştigat Oscarul, Eli Yshai, ministrul israelian de interne, a decis să amâne deportarea copiilor integraţi în sistemul israelian de învăţământ.

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite