Osama bin Laden: soţ, tată şi terorist

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prima soţie şi cel de-al patrulea fiu al magnatului saudit îl descriu pe cel mai căutat om de pe planetă în ipostaze domestice. Un portret al criminalului care îngrozeşte lumea prinde contur într-o carte concepută de jurnalista americană Jean Sasson şi tipărită la Editura Niculescu.

După apariţia mai multor volume biografice despre Osama bin Laden în ultimul deceniu, „Viaţa alături de Bin Laden. Soţia şi fiul lui Osama dezvăluie lumea lui secretă", cartea publicată în toamna anului trecut la New York, a reprezentat o premieră.

A fost pentru prima dată când membri ai familiei celui mai căutat fanatic din lume au vorbit despre acesta cu o ziaristă şi, mai mult, şi-au aşternut pe hârtie propriile amintiri şi gânduri despre bărbatul ce continuă să fie învăluit în mister, în ciuda cercetărilor necontenite de după 11 septembrie 2001.

Citiţi şi: „Jihadul violent era viaţa tatălui meu“

O necunoscută pentru Occidentul care tânjeşte după informaţii  despre fiul sângeros al Jihadului, viaţa  personală a acestuia prinde contur din mărturisirile semnate de Najwa Ghanem bin Laden, care i-a devenit soţie la vârsta de 15 ani.

Amintirilor despre tânărul „mai ruşinos ca o fecioară", pe care l-a luat în căsătorie când el avea 17 ani, li se adaugă amintirile întunecate ale lui Omar, al patrulea din cei 11 copii ai cuplului, fiul care şi-a dezamăgit tatăl pentru că nu a dorit să se ralieze la cauza Războiului Sfânt.

Portretul soţului la tinereţe

Najwa, care locuieşte în Siria natală, unde s-a întors la 9 septembrie 2001, cu două zile înaintea tragediei de la Turnurile Gemene din New York, povesteşte din perspectiva soţiei supuse.

Din memoria ei se ivesc amintirile unei prizoniere în casă, care nu ştie absolut nimic despre activităţile soţului (care-i era şi văr) şi nu are habar de Al-Qaida. „Najwa îl cunoaşte numai pe om. Vestul îl cunoaşte numai pe terorist", precizează Jean Sasson.

Portretul soţului la tinereţe se conturează din frânturi: „Nu mai fusesem niciodată lângă un băiat atât de serios şi de tăcut. (...) Pentru verii lui reprezenta un mister, dar, cu toate acestea, toţi îl plăceam, deoarece avea un comportament liniştit şi era gentil. (...) Personalitatea sa era puternică şi transmitea multă siguranţă şi hotărâre". Amintirile primei soţii nu explică de ce a ajuns tânărul tăcut şi studios un criminal feroce.

Soţiile tânărului slujitor al lui Mahomed au locuit ani întregi împreună, într-o locuinţă spaţioasă din Arabia Saudită, fiecare într-un apartament, pentru că,  bogată fiind, familia Bin Laden îşi permitea luxul. Unul dintre miturile spulberate de amintirile Najwei este acela că teroristul n-ar fi vizitat niciodată SUA. Prima soţie îşi aminteşte că, în 1979, l-a însoţit pe Osama în Indiana, unde a participat la o conferinţă despre Islam şi s-a întâlnit cu islamistul palestinian Abdallah Azzam.

Drumul spre radicalism

Viaţa de familie descrisă de Najwa s-a degradat treptat, pe măsură ce Osama şi-a târât rudele din Arabia Saudită în Sudan şi în Afganistan, aici locuind fără curent electric, fără apă curentă şi chiar fără paturi adevărate, pentru ca, prin disciplină de fier, să-şi vadă visul Jihadului cu ochii. Citind mărturisile fiului Omar, crescut fără afecţiunea paternă, în spiritul unei discipline ascetice, pe care n-o înţelegea, înţelegem că transformarea lui Osama într-un musulman radical a început în anii '80, când Uniunea Sovietică a invadat Afganistanul.

image

După învingerea sovieticilor, Osama s-a întors în Arabia Saudită şi a început să organizeze şi să finanţeze activităţi teroriste împotriva oricui i se părea c-ar fi duşman al islamului, povesteşte Omar, pe atunci un băieţel.

Ce îi plăcea lui Osama

-Supunerea oarbă a fanaticilor şi a membrilor familiei faţă de poruncile sale.
-Cruzimea şi aroganţa faţă de propria familie.
-Disciplina şi autodisciplina ascetice.
-Plimbările lungi şi istovitoare prin deşert, însoţit de fiii lui, care n-aveau voie să bea apă, pentru a deveni puternici.
-Maşinile luxoase (a avut un Mercedes aurit) şi BBC-ul ascultat la un aparat de radio portabil.

Ce nu-i plăcea lui Osama

-Râsul (pe care l-a interzis în propria familie).
-Orice formă de veselie sau de joacă şi manifestările de afecţiune (copiii săi n-au avut jucării).
-Facilităţile tehnologiei moderne (frigiderul, aerul condiţionat şi toate aparatele electrice), dar şi curentul electric.
-Medicina şi tratamentele medicale în caz de boală.
-Că lumea nu e condusă de musulmani.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite