Opera sărbătoreşte cu „Macbeth”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Libretul după tragedia lui Shakespeare este controversat din cauza numeroaselor incidente care s-au petrecut pe scenă. Opera Naţională Bucureşti împlineşte, luni, 87 de ani de când a devenit instituţie publică. Spectacolul de duminică, „Macbeth”, va fi dedicat acestei aniversări.

Premiera operei „Mac­beth”, a cărei regie este semnată de Petrică Ionescu, a avut loc în luna mai a acestui an. Pe afişul reprezentaţiei din 7 decembrie, de la ora 18.30, este trecut numele baritonului Alexandru Agache, în rol titular.

Artistul s-a născut la Cluj, în 1979. S-a bucurat de succes internaţional pe renumite scene din străinătate, la Royal Opera House Covent Garden din Londra, la Scala din Milano, la Opera Naţională din Paris, la Opera din München sau la Opera din Viena. Alături de el va evolua Sorin Drăniceanu, care a fost apreciat pentru interpretările din „Il Trovatore”, „Nabucco” sau „Aida”.

Un spectacol grandios, urmărit de ghinion

Operă în patru acte, „Macbeth“ (compozitor Giuseppe Verdi ), pe un libret de Francesco Maria Piave, după tragedia cu acelaşi titlu de William Shakespeare, a avut premiera mondială pe 14 martie 1847, la Teatrul Pergola, din Florenţa (Italia).

„Este una dintre cele mai negre piese ale lui Shakespeare. Povestea cuprinde episoade oribile, sângeroase, însoţite de nebunie şi demenţă“, a declarat dirijorul Iurie Florea, care se ocupă de conducerea muzicală.

Cu toate acestea, „Giuseppe Verdi n-a fost niciodată un compozitor negru, deoarece a căutat întotdeauna frumosul, chiar şi în cele mai dramatice situaţii ale vieţii omeneşti”, a continuat Florea. Dirijorul a mai spus că „Macbeth” are de toate: „arii frumoase, coruri minunate, orchestră compactă”.

În jurul piesei „Macbeth” există tot felul de legende, care mai de care mai sumbre. Se spune că una dintre cele mai negre piese ale lui William Shakespeare aduce ghinion. Cine rosteşte numele „Macbeth” în interiorul unui teatru este urmărit de necazuri şi, mai devreme sau mai târziu, i se întâmplă un accident.

Nici Opera Română nu a scăpat de „blestemul” Mac­beth. În primăvara acestui an, trei instrumentişti şi-au fracturat mâna, iar o persoană din cor a suferit un accident pe trecerea de pietoni.

Recitaluri Felicia Filip

Tot în această lună, Opera Naţională Bucureşti organizează două recitaluri ale sopranei Felicia Filip. Primul concert va avea loc pe 6 decembrie, la Castelul Peleş din Sinaia, la ora 17.00 (intrarea va fi liberă), iar cel de-al doilea, la Centrul Naţional de artă Tinerimea Română din Bucureşti, la ora 19.00. Invitatul special al recitalului „Drumurile iubirii” va fi tenorul Hector Lopez. 

Duminică, 7 decembrie, ora 11.00, copiii sunt invitaţi în Foaierul Galben al Operei Naţionale Bucureşti la spectacolul „Petrică şi lupul” de Serghei Prokofiev, la care participă şi actriţa Maia Morgenstern. Sâmbătă, 13 decembrie, la ora 18.30, mezzosoprana de origine franceză Syl­vie Brunet şi tenorul american Andrew Richards vor interpreta rolurile principale din „Samson şi Dalila”, spectacol dirijat de Iurie Florea.

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite