One World Romania ia startul mâine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Festivalul de film documentar aduce la Bucureşti invitaţi precum primarul„neo-anarhist“ al Bogotei sau duşmanul nr. 1 al lui Berlusconi, regizorul Erik Gandini. Evenimentul dedicat drepturilor omului „One World Romania“ a ajuns la cea de-a patra ediţie, care va avea loc în perioada 16-21 martie la Bucureşti.

Festivalul One World a început în 1999 la Praga şi s-a extins mai apoi în multe oraşe din întreaga lume. La fel ca la primele trei ediţii, şi în 2011 festivalul din România se află sub patronajul fostului preşedinte al Republicii Cehe, Václav Havel. One World Romania se numără printre puţinele festivaluri dedicate filmului documentar din ţară şi este singurul care abordează problematica drepturilor omului. „Recunoaştem solemn: noi suntem cei care strică imaginea omenirii", spune regizorul Alexandru Solomon, directorul festivalului. În 2011, motto-ul festivalului este: „O lume minunată?!". De altfel, coloana sonoră a spotului de promovare a festivalului este reprezentată de un fragment al melodiei „O lume minunată", a lui Mihai Constantinescu, un megahit al erei comuniste în România.

Cele 36 de filme, din 25 de ţări, care vor fi prezentate anul acesta în cadrul festivalului, vor fi proiectate la patru cinematografe din centrul Bucureştiului - Eforie, Union, Corso şi Noul Cinematograf al Regizorului Român (din incinta Muzeului Ţăranului Român). Deschiderea oficială va avea loc mâine-seară, la ora 19.00, la Cinema Scala (intrarea liberă), printr-o proiecţie specială cu filmul german „Donation Addiction" (un scurtmetraj savuros despre un grup de oameni care fac terapie pentru a scăpa de prostul obicei de a-şi dona toţi banii pentru cauze bune), urmată de un concert al formaţiei Shukar Collective.

Primarul Bogotei, printre invitaţi

25 de invitaţi ai festivalului şi-au confirmat prezenţa la Bucureşti în această perioadă. Invitatul cu cea mai mare notorietate este, probabil, Antanas Mockus, fostul primar al capitalei Columbiei şi protagonistul documentarului „Bogota Change". Mockus a fost primarul Bogotei între 1995 şi 1997, iar apoi în perioada 1 ianuarie 2001 - 21 decembrie 2003. În timpul mandatelor sale de primar, Antanas Mockus a schimbat  Bogota radical. În anul 2010, Antanas Mockus a candidat şi la preşedinţia Columbiei, campania sa determinându-i pe jurnalişti să se întrebe: „Oare Columbia şi-a găsit propriul Obama?".

Berlusconi, ultragiat de filmul „Videocracy"

Unul dintre regizorii care vor fi prezenţi la One World Romania anul acesta este Erik Gandini, realizatorul documentarului „Videocracy", despre dictatura lui Berlusconi din Italia, interzis în Peninsulă, dar proiectat în cadrul festivalului. Erik Gandini s-a născut în Italia, dar în prezent locuieşte în Suedia. Din numărul total de filme prezentate în acest an, 33 vor fi proiectate în premieră pentru publicul român. Mai mult, două producţii româneşti - „Valea Corlatului", regia Stephane Lucon, şi „După revoluţie", regia Laurenţiu Calciu - vor avea premiera în timpul festivalului. „Valea Corlatului" vorbeşte despre un sat aflat între Braşov şi Covasna, care nu există pe nicio hartă - un sat fără nume căruia i se refuză dreptul la identitate. Majoritatea locuitorilor sunt rromi, motiv pentru care localităţii i se spune „În ţigănie". Filmul „După revoluţie" documentează situaţia din Bucureşti în primele 6 luni după revoluţia din 1989.

image

Secvenţă din filmul „Valea Corlatului“  Foto: One World Romania

Printre filmele cu cele mai multe premii din selecţie sunt „Enemies of the People", „El Sicario - Room 164" şi „My Perestroika". „Enemies of the People", regizat de Rob Lemkin şi Thet Sambath, este o investigaţie asupra masacrelor fără seamăn în istorie comise de khmerii roşii, care au omorât aproape 2 milioane de cetăţeni cambodgieni în anii '70, poate cel mai intens genocid motivat ideologic cunoscut de istorie.

În documentarul lui Gianfranco Rosi, „El Sicario - Room 164", un expert în răpiri şi tortură, ucigaş plătit de către mafia drogurilor din Mexic şi fost şef al poliţiei din Chihuahua, îşi spune povestea ultimilor 20 de ani, într-o cameră de motel, undeva la graniţa Statelor Unite cu Mexic.

„Perestroika mea"

Producţia americană „My Perestroika", regia Robin Hessman, prezintă cinci foşti colegi de şcoală din ultima generaţie de copii sovietici. Aceştia îşi spun poveştile fericite ale copilăriei ocrotite de partidul comunist, trec prin vremea de transformări politice din anii tinereţii, de la perestroika la destrămarea Uniunii Sovietice, şi urmăresc traseul personal complicat şi imprevizibil în 20 de ani de capitalism rus.

"Recunoaştem solemn: noi suntem cei care strică imaginea omenirii."
Alexandru Solomon regizor, directorul festivalului

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite