Ocolul lumii în „Enciclopedia Crăciunului“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Enciclopedia Crăciunului", de Gerry Bowler, trece în revistă obiceiuri închinate Sărbătorii Naşterii Domnului, care înfierbântă de secole imaginaţia oamenilor

Editura Nemira publică un volum amplu, bine documentat, în care tradiţii perpetuate pe mai multe continente, precum şi creaţii artistice - poeme, romane, povestiri, tablouri, cântece şi multe filme - se întâlnesc pentru a contura o panoramă a nenumăratelor feluri în care se sărbătoreşte Crăciunul. Cartea lui Gerry Bowler propune articole însoţite de numeroase ilustraţii, pentru a ne pregăti sau pentru a ne aminti de atmosfera magică a sărbătorilor de iarnă.

Cartea ne poartă în Europa şi în ţinuturi exotice, rememorând obiceiuri vechi şi trecând în revistă practici de azi. Din el aflăm, de exemplu, ce este Urna Destinului: „Un fel de loterie de Crăciun în Spania şi în Italia. În Spania, dintr-o urnă se extrag perechi de numere, iar cei ale căror numere ies astfel urmează să fie prieteni în anul următor. În Italia, urna conţine mici daruri, iar oamenii scotocesc în ea pentru a extrage unul".

Descoperim, de asemenea, şi originea bucheţelelor de plante aromate cu care se împodobeşte pomul de Crăciun. Numele lor, „Tussies Mussies" este puţin cunoscut, iar felul în care au luat naştere este dezvăluit aici: Mici bucheţele de plante aromatice şi ierburi. În Evul Mediu, oamenii obişnuiau să poarte astfel de bucheţele aproape de nas, pentru a masca duhoarea caracteristică vieţii înainte de apariţia instalaţiilor sanitare în interiorul caselor; se crede, de asemenea, că era o modalitate de prevenire a bolilor cu transmitere aeriană. Astăzi ele sunt folosite în general pentru a parfuma dulapurile şi sertarele, dar recent unii americani au început să decoreze cu ele pomul de Crăciun".

„Enciclopedia Crăciunului", o incursiune accesibilă în universul sărbătorilor de iarnă, este o lectură fermecătoare şi utilă pentru publicul larg. Ea le oferă răspunsuri celor care cred că „mâţa-n colţ" este o pisică ce stă în colţ (la englezi) sau că murătura de Crăciun este chiar o murătură (la germani şi la americani).

Cât despre toţi cei care-şi vor petrece Crăciunul departe de casă, volumul cuprinde informaţii care-i poate salva din situaţii neplăcute. Cei care vor ajunge în Elveţia, de pildă, vor şti ce înseamnă „tirggel" ( „forme elaborate pentru biscuiţii de Crăciun în Elveţia, lucrate în lemn. Conferă biscuiţilor modele deosebite şi îi imprimă cu scene de Crăciun.

Multe au devenit piese de colecţie, ca exemple ale artei populare)". Iar românii care vor avea un Crăciun canadian pot afla în timp util ce este „tourtière", preparat nelipsit de la mesele din Quebec (tradiţionala plăcintă cu carne franco-canadiană, servită în seara de Ajun cu sos de roşii sau sos dulce-acrişor, preparată din tocată de porc şi de viţel, cu piure de cartofi).

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite