Obiecte de cult de secol XVI, la Muzeul Naţional de Istorie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Muzeul Naţional de Istorie a României găzduieşte, până pe 30 aprilie, o expoziţie cu piese religioase de o valoare deosebită. "Întâmpinarea Sfintelor Paşti. Piese de artă religioasă din

Muzeul Naţional de Istorie a României găzduieşte, până pe 30 aprilie, o expoziţie cu piese religioase de o valoare deosebită.
"Întâmpinarea Sfintelor Paşti. Piese de artă religioasă din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României" prezintă obiecte de patrimoniu care sunt folosite în timpul exercitării cultului ortodox sau fac parte din mobilierul bisericii. Obiectele de cult au fost comandate de personaje importante din istoria ţării sau în memoria unora dintre ele. Amintim uşile împărăteşti din secolul al XVI-lea, care permit accesul în altar, ripidele, evantaiele liturgice, piese care nu s-au mai realizat de la sfârşitul secolului al XVIII-lea, astăzi mai puţin folosite, dar care apar în pictura religioasă, candele, printre care cea comandată de Vasile Lupu, domnul Moldovei, pentru biserica Trei Ierarhi din Iaşi, chivoturi, mici monumente din metal semipreţios în formă de biserică în care se păstrează sfintele moaşte. Sunt expuse şi două coloane de la tâmpla bisericii Sărindar, care subliniază deosebita îndemânare a sculptorilor de tradiţie brâncovenească, precum şi un tetrapod în acelaşi stil, pe care se pune Evanghelia în timpul slujbei. Program de vizitare: de marţi până duminică între orele 10.00-18.00.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite