VIDEO „Oameni şi zei“, de la Cannes la Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proiecţia din această seară de la Cinema Studio a filmului lui Xavier Beauvois, care este un hit de box-office în Franţa, va fi onorată de un invitat special. Ziua de astăzi este cea mai importantă a festivalului „Les Films de Cannes à Bucarest“, organizat de Voodoo Films şi de regizorul Cristian Mungiu la Cinema Studio.

VEZI VIDEO AICI

Prezenţa lui Thierry Frémaux, delegatul general al Festivalului de la Cannes, care va introduce toate cele trei filme proiectate astăzi, precum şi Q&A-urile cu regizorii Gaspar Noé şi Kornél Mundruczó, invitaţi speciali ai festivalului, sunt momente rare, care nu trebuie ratate de niciun cinefil veritabil.

Totodată, proiecţia de la ora 19.00 a filmului-eveniment „Des hommes et des dieux", de Xavier Beauvois,va beneficia de prezenţa fostului redactor-şef al cotidianului francez „La Croix", Michel Kubler, care va vorbi despre viaţa călugărilor cistercieni de la mănăstirea Tibhirine, personaje principale ale filmului.

Unul dintre invitaţii de marcă ai evenimentului, Thierry Frémaux, delegatul general al Festivalului de la Cannes, va fi prezent la Cinema Studio încă de la primele ore ale dimineţii. Istoric de film şi sociolog, Thierry Frémaux, în vârstă de 50 de ani, se află de patru ani la cârma celui mai important festival din lume, după alţi şase ani în care a fost directorul artistic al Cannes-ului.

Este vorba de omul care practic a deschis, de-a lungul anilor 2000, drumul spre celebritate al tinerilor regizori români din „noul val" (Mungiu, Porumboiu, Mitulescu, Muntean, Puiu), alegându-le filmele pentru a fi prezentate în diverse secţiuni ale Cannes-ului. Pariul lui Frémaux pe tinerii cineaşti români a făcut posibilă impunerea uneia dintre cele mai coerente şi valoroase generaţii cinematografice afirmată în ultimul deceniu.

Începând cu ora 11.00, selecţionerul principal al Festivalului de pe Croazetă va fi, timp de o oră, la dispoziţia publicului pentru un masterclass în care va explica în ce constă mecanismele selecţiei pentru cel mai prestigios festival de film din lume şi care este specificul evenimentului anual de pe Croazetă. Intrarea este liberă pentru orice iubitor de cinema dornic să cunoască mai multe din culisele sistemului de validare a filmelor.

Toate cele trei proiecţii ulterioare - „Enter the Void", de Gaspar Noé (ora 12.00), „Tender Son. The Frankenstein Project", de Kornél Mundruczó (ora 16.00), şi „Des hommes et des dieux", de Xavier Beauvois (ora 19.00) - vor beneficia de introducerea lui Thierry Frémaux. Regizorii Gaspar Noé şi Kornél Mundruczó, prezenţi la Bucureşti, vor intra în dialog cu publicul după proiecţiile filmelor lor, selecţionate în competiţia oficială a Croazetei în anii 2009, respectiv 2010.

Filmul ca drog

Regizorul Gaspar Noé, într-un moment tandru la Cannes, alături de actriţa din filmul său, Paz de la Huerta  Foto: Reuters



Autor al clasicului cult „Irréversible" (2002), regizorul de origine argentiniană Gaspar Noé revine, cu „Enter the Void", printr-o peliculă hiper-hipnotică, filmată, în cea mai mare parte, din punctul de vedere al unei fantome, un soi de „ecranizare" a „Cărţii tibetane a morţilor".

Regizorul Gaspar Noé, într-un moment tandru la Cannes, alături de actriţa din filmul său, Paz de la Huerta  Foto: Reuters

Cineastul spune că şi-a dorit ca spectatorul să iasă de la filmul lui ca şi când ar fi luat droguri, ca după un „trip", dar recunoaşte că perfecţiunea-i greu de atins.

Cu două milioane de spectatori în Franţa, în doar o lună de la premieră, „Des hommes et des dieux", de Xavier Beauvois, drama care şi-a adjudecat Marele Premiu al juriului la Cannes şi propunerea Franţei la premiile Oscar 2011, este hitul toamnei în box-office-ul din Hexagon.

"E greu să aduci cineaşti importanţi într-o perioadă foarte încărcată de festivaluri şi lansări de filme şi le sunt foarte recunoscător că au acceptat. "
Cristian Mungiu
regizor

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite