O româncă joacă la Londra în „Frankenstein“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Actriţa Andreea Pădurariu interpretează creatura feminină în montarea de la National Theatre. Spectacolul, în regia lui Danny Boyle, premiat cu Oscar pentru pelicula „Slumdog Millionaire“, va fi transmis live HD astăzi, de la ora 21.00, la The Light Cinema Liberty Center din Bucureşti.

„Frankenstein", pus în scenă după o adaptare a romanului omonim scris de Mary Shelley, semnată Nick Dear, îi are în distribuţie pe actorii Benedict Cumberbatch şi Jonny Lee Miller, care joacă, alternând la fiecare reprezentaţie, rolul creatorului, Victor Frankenstein şi al creaturii. Andreea Pădurariu este creatura feminină, cea pe care monstrul, capabil de iubire, i-o cere lui Victor Frankenstein. Partitura implică exclusiv mişcare scenică: „Nu există replici, deci provocarea a fost de a exprima totul prin gând, emoţie, corp, gest", povesteşte actriţa pentru „Adevărul".

Monstrul care începe să respire

Montarea „Frankenstein" - povestea unui doctor vizionar care recreează din bucăţi de cadavre o fiinţă vie - se detaşează în viziunea lui Danny Boyle de latura „horror", exploatată comercial, şi este concentrată pe latura umană a personajului. „Povestea este spusă din punctul de vedere al creaturii şi începe chiar cu naşterea acesteia: Victor Frankenstein e absent şi, în laboratorul lui, monstrul începe să respire, să-şi descopere corpul, simţurile", explică Andreea Pădurariu. Publicul e martor la confruntarea lui Frankenstein cu lumea, cu societatea; e alungat, respins, hulit pentru că arată dezgustător.

O realitate pe care Andreea o numeşte „actuală": „Trăim într-o societate modernă în care imaginea, în special aspectul fizic, e atât de important şi frumuseţea e canonizată după criterii de genul 90-60-90".  Faţă în faţă cu oamenii, Frankenstein îşi pierde inocenţa. „O spune chiar el: «La început nu ştiam nimic, dar am studiat oamenii şi treptat am învăţat să dispreţuiesc, să distrug, să umilesc şi mai ales cea mai mare abilitate umană, o abilitate pe care nicio altă fiinţă nu o deţine: am învăţat să mint»", povesteşte Andreea. Şi adaugă: „Replica asta mă cutremură la fiecare spectacol".

Nuditate fără conotaţii sexuale

Pentru „Frankenstein", Andreea a repetat o lună şi jumătate, opt ore pe zi. Una dintre provocări a fost asumarea expunerii în scenele de nuditate din spectacol. „La început nu eram tocmai degajaţi ştiind că vine momentul repetiţiei generale pe scenă, deci chiar înainte de premieră, când, practic, a trebuit să ne lăsăm toate hainele în culise", îşi aminteşte Andreea. „Apoi a devenit firesc, mai ales că o dată ce ai păşit pe scenă, corpul nu-ţi mai aparţine, este al personajului, tu personal nu mai contezi". Despre nuditate, Andreea spune că e justificată şi că a acceptat-o din acest motiv - „nu de dragul de a vinde sex".

„În spectacol este o scenă în care se vorbeşte despre dragoste, despre suflet şi nuditatea nu are nicio conotaţie sexuală". Andreea Pădurariu trăieşte de doi ani la Londra. A plecat pentru a urma un master în actorie şi a fost admisă la Universitatea de Arte Londra, una dintre cele mai importante instituţii din lume. Nu şi-a putut plăti decât o parte din taxa de studii şi a întrerupt cursurile - cu dreptul de a le relua când va avea banii.

La un examen de actorie a fost remarcată de un agent, acesta fiind şi cel care a reprezentat-o ca să obţină rolul din „Frankenstein". În România, Andreea a făcut parte din Compania de teatru Passepartout, a lui Dan Puric. „Îi datorez nemărginit, de la el am învăţat să aprofundez tot arsenalul actorului dincolo de cuvânt", spune Andreea.

Cât priveşte statutul de est-europeană la Londra, actriţa recunoaşte cinstit că i s-a întâmplat de multe ori să n-aibă parte de reacţii „tocmai entuziaste". Însă „trebuie să ne asumăm realitatea că nu avem o imagine de invidiat". „La începutul oricărei conversaţii, eşti întrebat de unde eşti, tu răspunzi: din România. Urmează un zâmbet un pic încurcat, şi un «nice» sau «cool» murmurat, iar din secunda următoare  depinde numai de tine să schimbi orice prejudecată".

Transmisie live şi pe 24 martie

Spectacolul „Franken­stein" va fi transmis live şi pe 24 martie, de la ora 21.00, la The Light Cinema Liberty Center din Bucureşti, situat pe Şoseaua Progresului 151, în apropiere de Piaţa Unirii.
Preţul unui bilet este 70 de lei.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite