O nouă traducere din Claude Lévi-Strauss, „părintele antropologiei moderne“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Volumul „Antropologia şi problemele lumii modern" reuneşte trei conferinţe susţinute în Japonia în primăvara anului 1986, pe care Claude Lévi-Strauss a intenţionat să le includa într-un volum cu acest titlu.


Cele trei eseuri reiau temele majore care l-au preocupat pe Lévi-Strauss, actualizeându-le. Pe lânga legăturile dintre „rasă", istorie şi cultură, sunt abordate probleme specifice lumii globalizate aflate în pragul secolului XXI, de la practicile economice la procrearea artificială.


În volumul „Antropologia şi problemele lumii modern", Lévi-Strauss analizează raportul dintre relativismul cultural şi judecata morală, dintre gândirea ştiinţifică şi gândirea mitică şi susţine că viitorul umanităţii va fi marcat de sfârşitul supremaţiei culturale a Occidentului.

Claude Lévi-Strauss (1908-2009), numit „părintele antropologiei moderne", a urmat studii de drept şi filosofie înainte de a se orienta către etnologie şi antropologie. A fost profesor la Sao Paulo, iar cercetările etnografice de aici constituie sursa volumului „Tropice triste", care i-a adus celebritatea.

Până la pensionarea din 1982, a fost director de studii şi profesor la College de France, precum şi director adjunct la Musée de l'Homme.

A fost membru al Academiei Franceze din 1973. Este cunoscut şi pentru volumele „Rasă şi istorie" (1952), „Antropologia structurală" (1958, 1973) şi „Gândirea sălbatică" (1962).

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite