O nouă carte de Gabriel Garcia Márquez

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scriitorului columbian Gabriel Garcia Márquez (foto), laureatul premiului Nobel pentru literatură pe anul 1982, îi va apărea la 29 octombrie, după şase ani, o nouă carte, „Yo no vengo a decir un discurso/ Nu vin să ţin un discurs", o compilaţie de texte scrise pentru a fi citite în public.

Lansarea acestui volum, care va fi publicat de Editura Mondadori, va avea loc simultan în America Latină şi în Spania.

Editura RAO care îi publică scriitorului cărţile în limba română intenţionează să achiziţioneze drepturile de copyright şi să editeze acest titlu anul viitor.

 „Yo no vengo a decir un discurso" este prima carte scrisă de Gabriel Garcia Márquez după „Povestea târfelor mele triste" (2004). Despre Gabriel Garcia Mar­quez, în vârstă de 83 de ani, se ştia că nu este adeptul premiilor şi al cuvântărilor, însă „Solitudinea Americii Latine", discursul pe care autorul columbian l-a rostit, când i s-a înmânat  Premiul Nobel în 1982, a devenit unul dintre textele sale de referinţă. Recitindu-şi discursurile din noul volum,  „Yo no vengo a decir un discurso", scriitorul a declarat că redescopără cum s-a schimbat şi a evoluat ca scriitor.

 În primul său volum de memorii, „A trăi pentru a-ţi povesti viaţa", Márquez care trăieşte din 1980 în Mexic,  mărturisea:  „În ziua în care am descoperit că tot ceea ce îmi plăcea cu adevărat era să povestesc istorii, mi-am propus sa fac tot ce-mi stă în putinţă spre a-mi împlini această dorinţă.

Mi-am spus: aceasta este vocaţia mea. Nimeni şi nimic nu mă poate face să mă consacru unei alte activităţi". Printre cărţile care i-au apărut în limba română, la RAO se numără: „Un veac de singurătate",  „Generalul în labirintul său", „Dragostea în vremea holerei", „Toamna patriarhului", „Ochi de câine albastru", „Cronica unei morţi anunţate", „Povestea târfelor mele triste", „Douăsprezece povestiri călătoare", „Ceas rău". Anul trecut, Litera Internaţional a editat volumul „O viaţă", de Gerald Martin, prima biografie autorizată a scriitorului. 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite