„O noapte furtunoasă“ deschide „Anul Caragiale“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

 „O noapte furtunoasă“, spectacol regizat de Felix Alexa la Teatrul Naţional din Bucureşti, deschide duminică, 12 februarie, manifestările legate de „Anul Caragiale“.

Spectacolul cu o durată de o oră şi 50 de minute a avut premiera în 2002, dar şi-a păstrat prospeţimea. La Sala Amfiteatru, spectatorii vor putea urmări la lucru actori de primă mână (Dan Puric, Mircea Rusu, Mihai Călin, Irina Movilă, Ileana Olteanu, Medeea Marinescu, Rodica Ionescu şi Orodel Olaru). Scenografia a fost semnată de Diana Ruxandra Ion.

Într-un interviu pe care l-a acordat chiar înaintea premierei, Dan Puric, cel care îl interpretează pe Rică Venturiano, spunea despre personaj că este cea mai mare lichea din teatrul lui Caragiale. „Din el se trag toţi oamenii politici lipsiţi de coloană vertebrală şi caracter. El migrează prin istorie pînă în zilele noastre, fără să evolueze. Este o genă a mizerabilităţii politice româneşti...", afirma Dan Puric.O altă reprezentaţie a spectacolului „O noapte furtunoasă" a fost programată la Teatrul Naţional pe 17 februarie, tot de la ora 20.00.

Spectacole de Mălăele şi Dabija

„Anul Caragiale" va continua la Teatrul Naţional din Bucureşti cu regizori importanţi, care vor revizita opera autorului: Horaţiu Mălăele va semna regia la „O scrisoare pierdută", Alexandru Dabija va monta o dramatizare după „Două loturi", iar Radu Afrim, „Năpasta". Silviu Purcărete va pune în scenă „Conu' Leonida faţă cu reacţiunea". Gigi Căciuleanu va realiza un Caragiale în stil coregrafic, cu titlul „D'ale noastre", iar maestrul Radu Beligan pregăteşte un recital Caragiale.

Vor fi editate şi două volume de istorie teatrală, „Spectacole Caragiale în istoria Teatrului Naţional" şi „Directoratul lui I.L. Caragiale la Teatrul Naţional" (autor Ionuţ Niculescu, directorul Muzeului Teatrului Naţional). Anul 2012 este declarat „Anul Caragiale", prilej cu care instituţiile de cultură din România vor organiza mai multe evenimente dedicate cunoscutului scriitor. În 2012, se împlinesc 160 de ani de când s-a născut I.L. Caragiale şi 100 de ani de când a murit cel mai mare dramaturg român.

Informaţii utile

- Teatrul Naţional Bucureşti
- O noapte furtunoasă de Ion Luca Caragiale
- Regia: Felix Alexa
- Datele reprezentaţiilor: 12 februarie, ora 20.00, 17 februarie, ora 20.00
- Scenografia: Diana Ruxandra Ion
- Durata spectacolului: 1 oră şi 50 minute
- Distribuţia: Mircea Rusu, Orodel Olaru, Dan Puric, Mihai Călin, Rodica Ionescu, Irina Movilă, Ileana Olteanu, Medeea Marinescu
- Preţul biletelor: 30 lei; 25 lei; 16 lei

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite