O mare pianistă ne salvează muzeele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elisabeth Leonskaja va susţine duminică, la Ateneul Român, un recital, iar banii de pe bilete vor fi donaţi pentru renovarea a două muzee din Bucureşti. Cunoscuta pianistă, supranumită „ultima doamnă a şcolii ruse“, va cânta duminică, 27 noiembrie, de la ora 19.00, pe scena Ateneului Român, pentru salvarea Muzeelor Minovici.

Artista,  care a concertat de-a lungul anilor cu toate marile orchestre ale lumii, va interpreta la Bucureşti ultimele trei sonate pentru pian compuse de Franz Schubert: Sonata nr. 19 în Do minor D958, Sonata nr. 20 în La major D959 şi Sonata nr. 21 în Si bemol major D960.

Biletele sunt puse în vânzare la Sala Palatului, în reţelele de magazine Germanos, Orange, Vodafone, Domo, în librăriile Humanitas şi Cărtureşti, precum şi online, pe www.eventim.ro. Preţul acestora variază între 100 şi 300 de lei.

Aşezăminte culturale în suferinţă

Muzeul de Artă Populară „Nicolae Minovici" şi Muzeul de Artă Veche Apuseană „Dumitru Minovici", aflate în nordul Bucureştiului, la şosea, lângă Fântâna Mioriţa, fac parte din moştenirea culturală transmisă de renumita familie. Imobilul care adăposteşte Muzeul „Nicolae Minovici" a fost ridicat în urmă cu 106 ani şi este prima casă din Bucureşti construită în stil popular românesc. A început să funcţioneze ca muzeu în 1906 şi găzduieşte o colecţie de artă populară cu obiecte din toată ţara. Din păcate, în prezent, din cauza stării avansate de degradare, muzeul nu poate fi vizitat.

Casa Minovici, actualul Muzeu de Artă Apuseană „Dumitru Minovici", a fost construită în urmă cu 71 de ani. Găzduieşte o colecţie rară de vitralii datând din secolele XVI-XVIII,cărţi, dar şi gravuri care au aparţinut familiei Minovici.

Elisabeth Leonskaja a vizitat Muzeele Minovici în decembrie 2010 şi a fost impresionată de ce a văzut. „Îmi face o deosebită plăcere să cânt din nou în România, pentru că aici am făcut un pas important în cariera mea, atunci când am câştigat concursul Enescu. Mă bucur să ştiu că atât eu, cât şi cei care vor veni să mă asculte ajutăm în acest fel muzeele Minovici", a declarat Leonskaja.

Laureată a festivalului Enescu

Pianista trăieşte în prezent la Viena, unde a emigrat în 1978. S-a născut pe 23 noiembrie 1945 la Tbilisi, în fosta Republică Sovietică Socialistă Gruzină (actualmente Georgia). Primul concert l-a dat la 11 ani, iar în 1964 a început studiile la Conservatorul din Moscova. În timpul studenţiei a câştigat mai multe premii la concursurile internaţionale de pian, printre care şi cel al Festivalului „George Enescu" de la Bucureşti.

Dar cariera sa de concerte în Vest a fost lansată practic în 1979, la un an după ce s-a stabilit la Viena, când a susţinut un recital memorabil la Festivalul de la Salzburg. După aceea, a ajuns să concerteze cu orchestrele importante ale lumii (de la New York Philharmonic, la BBC Orchestra), a cântat alături de alţi mari muzicieni ai lumii, printre care şi Sviatoslav Richter, şi a câştigat distincţii prestigioase.

"Mă bucur să ştiu că atât eu, cât şi cei care vor veni să mă asculte ajutăm în acest fel muzeele Minovici."
Elisabeth Leonskaja
pianistă

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite