VIDEO „Nuntă în Basarabia“ se joacă la Montreal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lungmetrajul „Nuntă în Basarabia“, în regia românului Napoleon Helmis, a fost selectat la prestigiosul Montreal World Film Festival, care va începe la 26 august.

Filmul, o coproducţie România, Republica Moldova şi Luxemburg, este povestea a doi tineri proaspăt căsătoriţi - el din Bucureşti, ea din Chişinău -, care atinge problematica delicată a relaţiilor tensionate dintre români şi basarabeni.

În fapt, regizorul Napoleon Helmis a transpus pe pelicula care a fost filmată în întregime la Chişinău, o experienţă autobiografică. „Cunosc Chişinăul din 1999, când mă duceam acolo la viitorii mei socri. Ca toţi oamenii care se căsătoresc cu ceremonii, am făcut şi eu o nuntă, şi ea a avut loc în Basarabia.

 M-am gândit s-o transpun şi în film, pe cea originală o păstrez acasă, pe o casetă VHS", povesteşte regizorul. În film, tinerii proaspăt căsătoriţi sunt interpretaţi de actorii Vlad Logigan şi Victoria Bobu.

„Avem nevoie de împăcare"

Miza regizorală a lui Helmis depăşeşte însă elementele autobiografice. „Firul roşu al filmului, deşi nu e unul explicit, este toleranţa, nevoia românilor şi a basarabenilor de a trece peste nişte tare istorice", explică Helmis.

 Deşi comică, nunta aduce faţă în faţă conflicte mai vechi între „limba română" şi „limba rusă", între delimitări de tipul „noi, basarabenii" şi „voi, românii". În cele din urmă, cei doi tineri îşi încheie seara nupţială adormind pe o bancă. „Este un simbol care transmite linişte şi nevoia de împăcare", adaugă regziorul.  

NuntaInBasarabia.ro: Sergiu Voloc despre casting from Nunta in Basarabia on Vimeo.

NuntaInBasarabia.ro: Vlad Logigan inainte de debutul in film from Nunta in Basarabia on Vimeo.

Nunta in Basarabia: Victoria Bobu joaca in rolul principal feminin from Nunta in Basarabia on Vimeo.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite