Nudurile lui Mălăele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Artistul expune până miercuri, în Capitală, o parte dintre celebrele sale „carigrafii“: nuduri, grafică, caricatură şi autoportrete. Expoziţia, vernisată sâmbătă, în prezenţa lui Mălăele, cuprinde 20 de lucrări şi va putea fi vizitată la Hotel Mariott. Despre personajele sale, artistul spune că sunt „imaginate“.

„Nu am venit aici nici în postură de actor, nici de grafician sau de scriitor. Am venit aici cu nişte desene. Dacă vă vor plăcea, bine, dacă nu, rămâne să vedem...", a mărturisit Horaţiu Mălăele după vernisajul expoziţiei găzduite de Casa de licitaţii Artmark, unde amfitrion a fost publicistul Tudor Octavian. Mălăele a mai spus că lucrările lui nu sunt inspirate de personaje din teatru, ci „imaginate".

Recent, artistul a semnat cu Teatrul Metropolis pentru regia unui musical intitulat „Toulouse Lautrec" (după Mario Moretti), având-o în distribuţie pe vedeta de televiziune Iulia Vântur.

A avut 46 de expoziţii

Pornind de la această montare, autoironic, Mălăele a povestit o întâmplare despre Lautrec, făcând referire la „cât de oportună este prezenţa unui nud într-un anume spaţiu": „Tatăl lui Lautrec, care era cel mai mare duşman al lui - nu în relaţia tată-fiu, ci în relaţia tată-pictor -, i-a ars cel puţin 20 de desene.

Nuduri semnate Mălăele

image

Iar când s-au împlinit 10 ani de la moartea lui Lautrec şi oficialii au vrut să-i facă o statuie, singurul care s-a împotrivit a fost taică-su, spunând: «Nu e un mare pictor, a făcut doar nişte schiţe decadente, nuduri care nu mai interesează pe nimeni»".

Horaţiu Mălăele a avut până în prezent 46 de expoziţii naţionale şi internaţionale de grafică şi pictură. Un artist multifaţetat, Mălăele a lansat un decalog, devenit celebru şi publicat în cartea „Horaţiu despre Mălăele" (Editura Elena Francisc Publishing, 2008).

Nuduri semnate Mălăele

image

Cele 10 porunci în viziunea lui Mălăele includ imperative precum: „Nu îţi crea o imagine falsă. Este incomodă, greu de întreţinut, uşor de depistat"; „Fii prietenul duşmanilor tăi. Un proverb islamic spune că «numai iubindu-i poţi să-i distrugi»"; „Rămâi modest. Dar fă în aşa fel încât lucrul ăsta să se ştie. Trebuie să ai orgoliul modestiei tale";

„Nu-ţi explica greşelile. Învăluie-le în mister şi abstracţiune. Nu schimba mare lucru, dar derutează"; „Dacă nu reuşeşti, modelează-ţi existenţa după principiul «Nu se întâmplă decât ceea ce trebuie să se întâmple». Este o dură, dar relaxantă fatalitate".

O nominalizare UNITER

Horaţiu Mălăele a fost nominalizat la ediţia din acest an a Galei Premiilor Uniunii Teatrale din România, la categoria „Cel mai bun actor în rol principal" pentru rolul François din spectacolul „Dineu cu proşti" (Teatrul Naţional Bucureşti). La Naţional, actorul mai poate fi văzut în „Lecţia", după Eugène Ionesco, spectacol pe care l-a şi regizat.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite