Nuduri celebre la Muzeul Naţional de Artă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lucrări realizate de Brâncuşi, Pallady şi Tonitza pot fi admirate, astăzi, cu ghidaj gratuit "Un ceas pentru artă" şi "Poveşti în Casa Melik" sunt două din evenimentele organizate de

Lucrări realizate de Brâncuşi, Pallady şi Tonitza pot fi admirate, astăzi, cu ghidaj gratuit

"Un ceas pentru artă" şi "Poveşti în Casa Melik" sunt două din evenimentele organizate de Muzeul Naţional de Artă al României (MNAR) şi Muzeul Theodor Pallady.

Expoziţia "Estetica nudului", inclusă în proiectul "Un ceas pentru artă", cu ghidaj gratuit, cuprinde 38 de desene şi gravuri din colecţiile MNAR, care ilustrează tema nudului în arta românească în prima jumătate a secolului XX.

Astăzi şi mâine, de la ora 11.30 (dar şi sâmbătă, 16 august, de la aceeaşi oră), organizatoarea evenimentului, Petruţa Vlad, ne va prezenta lucrările celor mai cunoscuţi artişti moderni români: Brâncuşi, Pallady, Petraşcu, Tonitza, Paciurea, Marcel Iancu, Hans Mattis Teutsch şi mulţi alţii.

În centrul expoziţiei, deschisă până la sfârşitul lunii septembrie, se află "Nudul" lui Constantin Brâncuşi şi constituie "principala cheie de lectură a direcţiilor stilistice deschise de acesta în arta românească din secolul al XX-lea", se arată în comunicatul de presă.

Capodoperă renascentistă, sub lupă

Mâine, de la ora 11.30, tot la Muzeul Naţional de Artă a României, "sub lupă" este Antonello da Messina (1430-1479), cel mai important pictor al sudului Italiei din secolul al XV-lea şi o figură marcantă a Renaşterii italiene.

Va fi întoarsă pe toate părţile celebra capodoperă "Portret de bărbat", expusă pentru prima oară la Bucureşti. Tabloul provine de la Galeria Borghese din Roma şi rămâne la MNAR până pe 27 iulie. Se va plăti doar biletul de intrare, fără taxă de ghidaj.

Antonello da Messina a fost influenţat de lucrările pictorilor flamanzi, acordând o atenţie specială detaliilor şi jocului luminii pe suprafeţe. De la maestrul flamand Jan van Eyck a preluat tehnica picturii în ulei pe care a introdus-o la Veneţia.

În portretele sale foloseşte cu precădere semiprofilul, tipic şcolii flamande de pictură, spre deosebire de majoritatea artiştilor italieni renascentişti care pictau personajele din profil.

Poveşti din Casa Melik

În cadrul "Programului pentru familii", mâine, de la ora 11.00, se vor spune "Poveşti în Casa Melik", la Muzeul Theodor Pallady, situat pe strada Spătarului nr. 22.

Melik, cea mai veche casă de locuit din Bucureşti, adăposteşte creaţia pictorului Theodor Pallady (câteva pânze remarcabile şi peste 800 de desene - peisaje, nuduri, portrete, interioare) şi colecţia "Serafina şi Gheorghe Răut", cu peste 1.200 de piese (lucrări ale unor pictori francezi sau olandezi, artă decorativă, sculptură antică greco-romană, egipteană, indiană, khmeră, dar şi sculptură renascentistă italiană şi franceză).

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite