Noutăţi la Ateneu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Săptămâna viitoare se deschide stagiunea 2008-2009 a Filarmonicii „George Enescu” din Capitală cu un concert Mahler, Simfonia nr. 3

Stagiunea va debuta joi, 2 octombrie, cu un concert al orchestrei simfonice a Filarmonicii „George Enescu”, sub bagheta dirijorului Christian Badea.

Filarmonica „George Enescu” din Capitală aniversează anul acesta 140 de ani de existenţă. Mai precis, 140 de ani de la primul concert în care Eduard Wachmann a dirijat la Bucureşti, la 15 decembrie 1868, „orchestra simfonică a primei şi celei mai vechi filarmonici româneşti”, conform spuselor directorului general al Filarmonicii, Cristian Mandeal.

Concertul aniversar va avea loc pe 15 decembrie şi va include un moment asemănător celui de acum 140 de ani, cel al uverturii „Coriolan”, urmată de „Simfonia a IX-a” de Beethoven. Vor fi editate, cu această ocazie, un CD aniversar cu lucrări de largă popularitate, o serie filatelică şi o medalie aniversară.

Microstagiune pentru tinerii muzicieni

Cristian Mandeal a precizat că, printre evenimentele „notabile” ale stagiunii, se numără şi prezenţa celebrului dirijor Lawrence Foster la Filarmonica „George Enescu” din Capitală, pe 16 şi 17 octombrie, cu un program Şostakovici şi Ravel. De asemenea, scena Ateneului Român s-a pregătit pentru revenirea pianistului Dan Grigore şi va organiza un concert dedicat împlinirii a 40 de ani pe scena Filarmonicii a organistului Nicolae Licareţ.

Începând cu ianuarie 2009, Filarmonica a mai anunţat organizarea unei microstagiuni dedicată tinerilor muzicieni, dirijori şi instrumentişti, o acţiune realizată în colaborare cu Teatrul Muzical „Nae Leonard” din Galaţi, cât şi a unei „Stagiuni de marţi seara”, un proiect realizat în parteneriat cu Fundaţia „Prietenii muzicii-Serafim Antropov”.

Lipsă de dirijori

Microstagiunea va avea un repertoriu accesibil, iar artiştii şi elevii vor lucra timp de o săptămână la Galaţi, vor susţine un prim concert pe scena Teatrului „Nae Leonard”, iar a doua zi, concertul va fi repetat la Bucureşti, în Sala Mare a Ateneului Român.

Primele astfel de concerte sunt programate pentru lunile ianuarie şi noiembrie ale anului viitor.

În acelaşi timp, „Stagiunea de marţi seara” va oferi spaţiu de desfăşurare formaţiilor camerale de cvartet, toate recitalurile fiind înregistrate şi retransmise de posturile Radio România Muzica şi TVR Cultural. Mandeal a mai spus că organizarea microstagiunii doreşte să preîntâmpine „marea lipsă de dirijori” şi a precizat că, în acest sens, va angaja un alt dirijor la Filarmonica Română.

Peste hotare, orchestra simfonică a Filarmonicii şi-a propus să efectueze un turneu în Italia, în martie 2009, avându-l la pupitru pe Cristian Mandeal şi ca solist pe pianistul Radu Lupu, şi în Israel, cu un program integral de muzică românească.

image

Am început proiectul unei microstagiuni pentru tineri solişti şi dirijori. Ateneul se va transforma într-o tribună permanentă pentru muzicieni.

image


Cristian Mandeal
directorul general al Filarmonicii

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite