Nobel literar pentru un aventurier francez

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Laureatul Jean-Marie Gustave Le Clézio a fost preferat de juriu celebrilor scriitori Mario Vargas Llosa, Philip Roth şi Amos Oz. Academia Suedeză a acordat ieri Premiul Nobel pentru Literatură pe 2008 scriitorului francez Jean-Marie Gustave Le Clézio, în vârstă de 68 de ani.

Comitetul Nobel a ales câştigătorul dintr-o listă scurtă de cinci nume, care va fi secretizată timp de 50 de ani. Le Clézio a publicat aproximativ 30 de cărţi - romane, eseuri, nuvele, dar şi două traduceri din mitologia indiană.

Francezul a fost propulsat ca favorit de presa culturală suedeză, cu toate că agenţiile de pariuri îi dăduseră o cotă de câştig de doar 14/1, sub Claudio Magris, Amos Oz, Joyce Carol Oates, Philip Roth, Don DeLillo.

În România, i-au fost traduse volumele “Procesul verbal” (Univers, 1979), “Căutătorul de aur” (Univers, 1989), “Potopul” (Facla, 1982), “Primăvara şi alte anotimpuri” (Univers, 1993), “Diego şi Frida” (Paralela 45, 2004). Premiul Nobel pentru Literatură (1,08 milioane euro) este decernat din 1901, primul laureat fiind tot un francez, Sully Prudhomme.

Profesor concediat

Le Clézio se naşte pe 13 aprilie 1940, la Nisa. La opt ani se mută cu familia în Nigeria, unde descoperă pasiunea pentru lectură, desen şi poezie. Între 1958 şi 1959, studiază engleza la Universitatea din Bristol. La doar 23 de ani, obţine premiul Theophraste Renoudot pentru romanul de debut „Proces verbal”. În 1966, este profesor de ştiinţe politice în timpul stagiului militar, însă este dat afară în urma unui articol publicat în „Le Figaro”, în care condamnă proliferarea prostituţiei în Thailanda.

Exploratorul lumilor marginale

Le Clézio este primul laureat al premiului Paul Morand, răsplătit în 1980 pentru întreaga operă, şi mai ales pentru romanul „Le Desert”.

Fiind mereu în căutarea „unei vieţi curate, simple, eliberatoare”, Le Clézio,  numit “scriitorul nomad”, “un indian la oraş” sau “panteistul magnific”, este un mare călător, profesor, pasionat de poezie, desen şi fotografie.Criticul literar Paul Cernat a declarat pentru „Adevărul” că decizia juriului nu este deloc surprinzătoare, iar Simona Sora, critic literar la „Dilema Veche”, consideră că Nobelul a fost primit de un autor care a scris enorm.

“N-au luat Michel Houellebecq şi Patrick Modiano, care sunt nişte vedete în media culturală franceză, ci Le Clézio, care nu se omoară după declaraţii publice, ci stă şi scrie. El este declarat cel mai important scriitor actual de limbă franceză. Însă, regret în fiecare an că Llosa nu ia premiul. De pe lista posibililor câştigători, după Llosa îmi place Le Clézio. Această alegere demonstrează că există o literatură franceză vie”, comentează Simona Sora.

Criticul Paul Cernat apreciază că “alegerea este oarecum atipică, dacă ne gândim la laureaţii din ultimii ani. Faţă de ei, Le Clézio pare un autor mai puţin angajat politic, deşi a pledat în ultimii ani pentru anumite cauze ecologiste.

Literatura sa pare mai degrabă estetizantă, chiar dacă deschisă spre elemente sociale cosmopolite – problema emigranţilor, a teritoriilor exotice, marginale. Personal, nu aş fi votat pentru Le Clézio, ci pentru Mario Vargas Llosa, dar se pare că este mult prea cunoscut şi plin de glorie ca să câştige şi acest Nobel”.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite