Noapte de succes pentru filmul românesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noaptea Albă a Filmului Românesc, desfăşurată în noaptea de vineri spre sâmbătă, s-a bucurat de o mare afluenţă de public. Spectatorii au aplaudat minute în şir filmul lui Radu Gabrea, „Mănuşi roşii".

Timp de opt ore, în nouă spaţii de proiecţie, răspândite pe toată harta Bucureştiului, au fost proiectate nu mai puţin de 34 de filme româneşti, lungmetraje şi scurtmetraje, mai vechi sau foarte noi.

Publicul, tânăr în majoritatea covârşitoare, a îmbrăţişat cu entuziasm iniţiativa Asociaţiei pentru Promovarea Filmului Românesc (condusă de Tudor Giurgiu şi organizator şi al Festivalului Transilvania de la Cluj-Napoca), umplând până la refuz multe dintre spaţiile de desfăşurare şi urmărind cu atenţie peliculele prezentate.

Entuziasm pentru Gabrea

Câteva sute de persoane, aşezate în Piaţa George Enescu de lângă Ateneu pe scăunelele puse la dispoziţie de organizatori, aşteptau, la ora 20.30, începerea proiecţiei celui mai recent film al reputatului Radu Gabrea, „Mănuşi roşii", prezentat pentru prima oară în Capitală.

Înainte de proiecţie, regizorul a apărut în faţa publicului şi i-a prezentat pe câţiva dintre principalii actori ai filmului - Alexandru Mihăescu, Andi Vasluianu, Mircea Rusu, Victoria Cociaş şi alţii -, precum şi membri ai echipei de filmare, cum ar fi operatorul Ion Marinescu şi monteuza Melania Oproiu.

„Creditaţi-i pe aceşti profesionişti cu aplauze, sperând că acestea vor fi acoperite de filmul pe care-l veţi vedea", i-a îndemnat regizorul Radu Gabrea pe spectatori, care nu s-au lăsat aşteptaţi, şi, într-adevăr, după cele două ore de proiecţie, reacţia a fost entuziastă. Minute în şir s-a aplaudat în picioare şi s-a ovaaţionat, deşi subiectul filmului este unul dintre cele mai dificile: felul în care represiunea comunistă din anii '50 a zdrobit conştiinţele, transformând individualităţile în unelte docile ale regimului.

Năvală la MTR

Neîncăpătoare s-a dovedit curtea interioară a Muzeului Tăranului Român, pentru tinerii veniţi în număr mare să vadă cele două filme prezentate aici, cele mai recente premiere româneşti de altfel: mult-lăudatul „Marţi, după Crăciun", de Radu Muntean, proaspăt intrat pe ecrane, şi comedia „Nuntă în Basarabia", de Napoleon Helmis, care va avea premiera oficială peste o săptămână. Filmul lui Muntean a fost urmărit cu conştiinciozitate şi aplaudat la final de toţi cei prezenţi.

„E foarte autentic, aşa se întâmplă şi în viaţă, din păcate. Nu e nimic de râs aici, totul este foarte dramatic", spunea, după proiecţie, o spectatoare, chestionată de „Adevărul".

Spectatorii rămaşi, după ora 23.00, iarăşi în număr foarte mare, au apreciat în general comedia „Nuntă în Basarabia", despre diferenţele culturale dintre românii de dincoace şi de dincolo de Prut, râzând şi aplaudând la scenă deschisă cele mai percutante poante ale filmului.

Si în interior, în Sala „Horia Bernea", unde se proietau filme româneşti clasice, lumea a dat năvală: „O vară de neuitat", al lui Lucian Pintilie, proiectat de la ora 22,30, s-a bucurat de peste o sută de spectatori.

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite