Niţchidorf a ieşit din anonimat şi e cunoscut în lumea întreagă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timp ce la Stockholm era aşteptată cu sufletul la gură decernarea Premiului Nobel pentru Literatură, în satul natal al Hertei Müller, Niţchidorf, localnicii au sărbătorit momentul. Deşi Herta Müller s-a declarat mereu critică la adresa României, ba chiar şi a celor de la Niţchidorf,  localnicii se mândresc acum cu scriitoarea de Nobel.

Până în urmă cu o lună, Niţchidorf, un sat aflat la 30 de kilometri de Timişoara, pe drumul spre Buziaş, era doar un punct pe hartă. Chiar şi pentru bănăţeni era un loc izolat, pentru că nu se află pe şoseaua naţională.

Premiul Nobel pentru Literatură, decernat scriitoarei Herta Müller, a adus comuna Niţchidorf în atenţia tuturor. Este localitatea unde s-a născut scriitoarea, la17 august 1953.

„Copiii de la şcoala noastră ştiu despre Herta Müller că este o scriitoare importantă în Germania, care s-a născut la noi în sat. Am citit tot timpul texte din cărţile ei. În 2005, când a venit la Timişoara, unde a lansat cartea «Regele se-nclină şi ucide», am fost cu o clasă la ea", a declarat Anelise Ivan, profesoară la Şcoala cu clasele I-VIII din Niţchidorf. Este şcoala unde a absolvit gimnaziul şi Herta Müller, în 1968.

Nu a binecuvântat noua denumire a şcolii

Profesorul de română Tiberiu Buhnă-Dariciuc i-a făcut atunci scriitoarei o propunere inedită: Şcoala din Niţchidorf să se numească „Herta Müller". Scriitoarea a refuzat. Cu toate astea, localnicii au ţinut să marcheze evenimentul în care Herta Müller a primit în capitala Suediei, la Academia Nobel, onoranta distincţie.

„Ştim că Herta Müller nu este încântată nici de România, nici de Niţchidorf. De asta nici nu vrem să exagerăm cu festivismul. Ziua de azi reprezintă un moment important pentru Niţchidorf, chiar dacă Herta a primit Nobelul din partea Germaniei. Vrem să facem un eveniment în oglindă cu cel de la Stockholm", a declarat Tiberiu Buhnă-Dariciuc.

Sală prea mică pentru toţi sătenii

Sala festivă a Şcolii Generale Niţchidorf a fost neîncăpătoare, ieri, în momentul în care Herta Müller se pregătea să ridice Premiul Nobel. Pe un panou imens, în spatele podiumului, stătea scris „Un semn pentru Herta". Acesta a însemnat o piesă de teatru pusă în scenă de elevii clasei a VIII-a. Au ales un scenariu cunoscut scriitoarei: comunism şi lipsă de libertate.

Un primar copleşit, dar fericit

Ioan Maşcovescu este un primar fericit. Conduce un sat modern, chiar dacă destul de sărac. Premiul Nobel i-a schimbat şi lui statutul, dar i-a dat multă bătaie de cap. Asaltat de presa din ţară şi din străinătate, oameni de cultură, invitaţi de marcă, acesta s-a declarat depăşit de situaţie. Maşcovescu a apelat la ajutorul a doi jurnalişti, Constantin Duma şi Nicoleta Chiru, care în trei săptămâni au realizat, în condiţii grafice de excepţie, o veritabilă monografie-reportaj a comunei,
care a fost lansată, ieri.

image

„Până acum două săptămâni, Niţchidorf a fost doar un colţ uitat de lume din judeţul Timiş. O localitate necunoscută, fără rezonanţă. De acum, am ieşit dincolo de graniţele României. Cele mai importante televiziuni din Germania au venit aici. Am intrat în prim-plan, am luat legătura cu personalităţi importante. Ambasadorul Suediei a fost aici. Aceste aspecte conjuncturale ne-au scos din anonimat. Am ajuns să fim băgaţi în seamă şi suntem obligaţi să ne menţinem sus", a declarat Ioan Maşcovescu, primarul comunei Niţchidorf.

A trimis o carte cu dedicaţie în satul natal

Primarul comunei Niţchidorf a primit carte cu dedicaţie, trimisă de Herta Müller, de la Berlin. Scriitoarea i-a lăsat un mesaj care l-a făcut să-i crească inima. „Voi veni la Niţchidorf, în vizită!" Promisiunea este valabilă pentru 2010.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite