Nicolae Manolescu, eroul de la Gaudeamus

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ieri, timp de câteva ore, “Istoria critică a literaturii române” s-a vândut  ca pâinea caldă, în ciuda preţului piperat: 200 de lei exemplarul. Cel mai mare critic al literaturii române după cel de-al Doilea Război Mondial, cum l-a numit   Mircea Cărtărescu, a moderat şi o conferinţă despre scriitori şi Securitate.  

Nicolae Manolescu a fost moderatorul dezbaterii “Scriitorul, cenzura şi securitatea”, în cadrul căreia a fost lansat cel de-al şaptelea volum din seria de opere complete a scriitorului Bujor Nedelcovici.

În sală s-au aflat, printre alte personalităţi culturale, poeţii Ana Blandiana, Alexandru Muşina şi actorul Victor Rebengiuc. Vorbind despre poliţia politică, Manolescu a glumit spunând despre Rebengiuc că “legea lustraţiei a fost propusă metaforic de către actor, imediat după revoluţie, când a scos un sul de hârtie igienică şi l-a pus pe masă, în direct la TVR”.


Dar evenimentul cel mai notabil al târgului a fost lansarea de la ora 14.00 a “Istoriei critice a literaturii române”, de Nicolae Manolescu, publicată la editura Paralela 45.

Criticul era prezent la standul editurii încă de la ora 13.30, iar apoi i s-a alăturat Mircea Cărtărescu şi directorul editurii, Călin Vlasie.

O carte de cinci kilograme

Cărtărescu şi-a început discursul în stilul său poetic-umoristic: “Am avut o noapte de vis cu «istoria» lui Manolescu în braţe”, recunoscând mai târziu că “pe alocuri şi-a zdrobit oasele”. “Istoria…” cântăreşte cinci kilograme şi are peste 1.500 de pagini. Scriitorul a ţinut să sublinieze că o primă trăsătură a cărţii e “călinescianismul”, însă asemănarea cu George Călinescu nu-i scade din valoare, chiar dacă pare că-i repetă stilul.

Cărtărescu a fost impresionat şi de felul în care criticul dă verdicte negative: “Această carte va şoca autorii şi publicul. Toate sentinţele sunt extrem de tranşante, ca nişte lovituri de cuţit. N-am întâlnit aşa ceva în toată literatura română”.

La rândul său, Nicolae Manolescu i-a mulţumit lui Cărtărescu, spunându-i că ţine la opera şi la opinia sa, aşa cum ţine la puţini dintre contemporanii noştri. Criticul a amintit că a lucrat 25 de ani la carte, că a scris la ea cu bucurie, “fără să intre în transă”, pentru că este un tip raţional, şi că s-a revizuit în primul rând pe sine, dar nu ştie dacă şi literatura.

El a sfătuit publicul să nu ia cartea ca pe “Sfânta Scriptură”, dar s-o comenteze, s-o conteste sau s-o aprecieze, dacă este cazul.

Miercuri şi joi s-au vândut deja 900 de exemplare din această carte, la preţul de 200 de lei, iar de la ora 16.00 oamenii aşteptau la coadă cele încă 50 de volume care urmau să vină, organizatorii comentând că e posibil să nu ajungă pentru toată lumea. 

Informaţii utile

Program de vizitare: miercuri – vineri: orele 11.00 – 20.00, sâmbătă, 10.00 – 20.00 şi duminică 10.00 – 16.00. Accesul la târg se face pe baza unui bilet de 3,5 lei, care permite şi participarea la tombolă.

Premiile constau într-un autoturism Dacia Sandero – premiul I, un laptop – premiul II şi un MP3 Player – premiul III. Pentru elevi, studenţi, cadre didactice şi pensionari intrarea este liberă.

S-a lansat volumul şapte din “Opere complete” de Bujor Ne-delcovici, publicat la editura All, şi care include volumul de publicistică “Cochilia şi melcul”, “Polemici” şi eseul “Un tigru de hârtie. Eu, Nica şi Securitatea”, consacrat dosarului de securitate al autorului.

“Explorări în comunismul românesc” de Paul Cernat, Ion Manolescu, Angelo Mitchievici, Ioan Stanomir, publicat de editura Polirom. Criticul literar Daniel Cristea Enache a spus că nu poate să fie de acord cu o anumită tendinţă de discreditare a generaţiei tinere.

“Dicţionarul comunismului” de Stéphane Courtois, la editura Polirom şi Cartea Românească. A fost prezentă Ana Blandiana şi au luat cuvântul, printre alţii, Marius Oprea şi Emil Constantinescu. Fostul preşedinte al României a spus că preşedintele Bulgariei, Jelio Jelev spunea să întoarcem pagina comunismului numai după ce o citim bine. “«Dicţionarul comunismului» ne-a ajutat să înţelegem această pagină”, a spus Constantinescu.

“Fiecare copil vrea o poveste”. Campania iniţiată de Andra Gavril de la “Jurnal Cultural” este susţinută de TVR Cultural. Până ieri se strânseseră două cufere cu cărţi. Donaţiile au venit şi din partea unor copii - de la liceele “Vlahuţă” şi “Caragiale”. Acţiunea vizează colectarea de carte pentru copiii instituţionalizaţi.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite