Nedjma scrie sub pecetea secretului şi a fricii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru că a semnat un roman erotic autobiografic, în care povesteşte încălcarea obiceiurilor musulmane, marocanca, în vârstă de 40 de ani, a fost nevoită să-şi ascundă în permanenţă identitatea. A publicat în 2005„Fructul interzis“ şi a fost prima femeie din lumea arabă autor al a unei cărţi erotice. De curând,  la Editura Trei, i-a apărut un nou titlu: „Prin ţara simţurilor“.

„L’amande“ în limba franceză sau „Fructul interzis“ în limba română a fost tradusă în toată lumea şi a făcut-o celebră pe scriitoarea din Maroc.

Cartea, semnată sub pseudonim,relatează o poveste autobiografică prin care ni se spune cum Nedjma, în vârstă de 40 de ani, a fost obligată să se căsătorească la vârsta de numai 17 ani, cu un bărbat necunoscut ei. O fire liberă şi deschisă femeia a fugit însă de religia musulmană, de căsnicia impusă, şi-a părăsit soţul şi a decis să-şi pună experienţa pe hârtie.

LA TV, CU FAŢA ACOPERITĂ ŞI VOCEA DISTORSIONATĂ

Pentru a sta deoparte de ameninţările islamiste, scriitoarea îşi ascunde de atunci identitatea. Singura emisiune TV la care a participat a fost „Tout le monde en parle“,de pe canalul France 2.

Dar, pentru că avea chipul complet acoperit, iar vocea distorsionată – ca să nu poată fi recunoscută – Nedjma a trezit şi mai mult curiozitatea publicului faţă de identitatea autoarei bestsellerului care a bulversat lumea. Scriitoarea a declarat atunci că acesta era singurul mijloc prin care se putea feri de represiunile islamiste, pentru că prin fuga ei comisese un gest de desacralizare a mentalităţii şi a obiceiurilor musulmane.

O STRATEGIE DE MARKETING?

Prima experienţă sexuală a scriitoarei a fost crudă şi violentă, astfel că romanul, o mărturie a vieţii sale, este şocant şi sparge orice barieră într-o cultură în care libertatea femeii este aproape inexistentă. Vândut în România în este 15.000 de exemplare, „Fructul interzis“ a făcut vâlvă în presa mondială.

„Der Spiegel“ scria că romanul este „o adevărată Guerillă literară, un act de rezistenţă politică, redând revolta unei femei arabe ce-şi revendică hotărât libertatea asupra plăcerii, trupului şi limbajului“, iar publicaţia „Lire“ a bănuit-o pe Nedjma de o strategie de marketing.

image


„Cu toate acestea, puţini sunt cei care să nu fi fost deîndată seduşi de această carte surprinzătoare, care conjugă erotismul, mânia, senzualitatea, deşănţarea şi poezia cu o indiscutabilă fineţe! Despre autoarea  romanului ştim că trăieşteîntr-o ţară din Maghreb şi că este acum în vârstă de patruzeci de ani. Să mai adăugăm că are talent… şi curaj. Pseudonimul Nedjma, sub care se ascunde, să fie oare o pavăză eficientă împotriva furiilor integriste? Greu de crezut...“, se mai spunea în „Lire“.

„Prin ţara simţurilor“

„La traverseé des sens“, noul titlu sub semnătura scriitoarei marocane, a apărut anul acesta în Franţa şi a fost tradus în limba română la Editura Trei, în Colecţia Eroscop. Romanul este disponibil în librării la preţul de 29 lei şi relatează povestea unei frumoase musulmance, Leila, căsătorită din voia părinţilor cu un bărbat care nu reuşeşte să facă faţă primei nopţi şi să o dezvirgineze pe tânăra lui soţie. Leila este acuzată că nu ar fi virgină şi este alungată.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite