Alexandru Maftei, regizor & Dana Voicu, actriţă: „Ne-am dorit să facem un film de dragoste“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Bună! Ce faci?“, regizat de Alexandru Maftei, cu Dana Voicu şi Ionel Mihăilescu în rolurile principale, are premiera de gală mâine seară, ora 20.00, la Cinema Patria. Căsătoriţi de 22 de ani, regizorul şi actriţa par să desfidă amărăciunea care pluteşte asupra instituţiei matrimoniale în filmul pe care l-au realizat împreună.

„Adevărul": Cum ai ajuns la acest debut în lungmetraj, atât de deosebit de restul filmelor româneşti?

Alexandru Maftei: După absolvirea facultăţii, am realizat un film care a rămas doar pentru televiziune - „Fii cu ochii pe fericire" -, apoi am lucrat mult în publicitate. Revenind la film, am lucrat la serialul „Lombarzilor 8", am regizat documentarul despre Ştefan cel Mare de la „Mari români" (care a şi câştigat, nu?)... La filmul acesta lucrez din 2006. Cum spun eu: a durat 4 ani, 9 luni şi 14 zile.

Citiţi şi:

VIDEO „Bună! Ce faci?”, o comedie romantică, producţie românească

Ai vrut să vorbeşti despre relaţia cu tehnologia, care ne mănâncă din ce în ce mai mult vieţile, sau să faci un film despre cuplu?

AM: Eu mi-am dorit să fac un film de dragoste, acesta a fost punctul de plecare. Legătura asta cu tehnologia, pentru mine cel puţin, a fost doar un pretext.

Dar unde-i dragostea în filmul ăsta? Este mai mult vorba despre sfârşitul unei relaţii...

AM: E vorba şi de rutină, dar şi de îndrăgostire de un om pe care nu-l cunoşti, de un necunoscut. Este vorba până la urmă de lucrurile pe care le visăm, le dorim şi de lucrurile pe care le avem şi la care nu suntem atenţi.

Dana Voicu: Eu cred că personajele sunt oameni care îşi joacă viaţa pe o singură carte. E vorba de trădare aici. În momentul în care ei se trădează de fapt unul pe altul, nu mai pot continua, de ruşine şi pentru că nu-şi pot ierta asta. Personajele sunt genul de oameni care nu şi-ar fi dorit să înşele, ei n-au căutat asta, numai că s-a întâmplat, au ajuns în faza asta a vieţii. Din punctul meu de vedere, o dată ce ai plecat să cauţi în afara casei, întoarcerea nu mai este posibilă.

AM: Mie mi s-a părut interesant tocmai pentru că ei nu îşi propun să se înşele unul pe altul şi toate datele i-ar împinge să-şi rămână fideli unul altuia. Asta mi s-a părut interesant de arătat.

Dana Voicu a fost prima opţiune pentru rolul principal?

DV: Nu, a fost prima alegere când m-a luat de nevastă, la 19 ani. Atunci, eu am fost prima alegere. Pentru filmul ăsta, el a dat casting de-a lungul a doi ani.

AM: Urmăream să găsesc un cuplu de oameni, nu un actor şi o actriţă. Am chemat-o la un moment dat la probă, dar am continuat, chiar anunţasem pe o altă actriţă că a luat rolul. Totul s-a concretizat în momentul în care ea a dat probă cu Ionel Mihăilescu, am zis să mai încerc o dată şi atunci mi-a fost clar, erau atât de bine împreună încât am renunţat la cealaltă actriţă.

DV: Spun un secret, dar, văzându-l cum se chinuieşte cu castingul ăsta, am început să mă rog: Doamne, fă-l să găsească odată actriţa potrivită, numai să se liniştească odată şi să nu-l mai văd în starea asta. Şi până la urmă, se pare că a găsit-o. Dacă sunt întrebată cum de am obţinut rolul ăsta, răspund în glumă: a trebuit să mă culc cu regizorul, dar timp de 22 de ani!

Ţi-ai propus să te întorci la public, să faci un film care să se adreseze acestuia, ceva diferit de ultimele filme româneşti?

AM: Nu mi-am dorit neapărat ceva de genul ăsta.

Mi-am dorit să fac un film un pic diferit, în care să avem o poveste frumoasă şi universală, deci nu ceva doar românesc. Faptul că el place publicului a venit după aceea. Ceea ce e foarte ciudat e că, după ce am terminat filmul, până să-l arătăm unui public, la prima proiecţie de la TIFF, noi nu ne-am dat seama ce ne-a ieşit, dacă e o comedie sau nu. Când am văzut că oamenii au râs la Cluj de la început la sfârşit, am zis: ok, ne-a ieşit o comedie.

DV: Noi putem să suferim, dar să fim ridicoli priviţi din afară. Eu şi Ionel avem feţele de loseri perfecţi, deci nu poţi decât să râzi la filmul ăsta.

Inspiraţi de „Dilema veche"

Comedie amară despre fragilitatea sentimentelor şi impasul unei căsnicii, „Bună! Ce faci?" se anunţă a fi un mare succes de public al cinema-ului românesc. Scenariul Liei Bugnar pleacă de la o notiţă apărută în „Dilema veche", la începutul anului 2006, la rubrica „Cu ochii în 3,14", despre doi soţi care încep o relaţie amoroasă pe chat, fără să-şi dea seama că s-au (re)îndrăgostit unul de celălalt. Cei doi soţi sunt jucaţi de Dana Voicu şi Ionel Mihăilescu, actor la Teatrul Odeon. Dana Voicu a jucat aproape exclusiv teatru independent, în general alături de regizoarea Theo Herghelegiu. „Îmi doresc foarte mult să joc teatru, care să fie viu şi actual. N-a fost o opţiune programatică pentru spaţiul neconvenţional, aşa s-a întâmplat", spune actriţa, care a strălucit în one woman show-ul „Să zbori spre Paradis", iar acum poate fi văzută la Operetă în musicalul „Supermarket".

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite