"N-am cântat manele, pentru că nu le ţin minte"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anca Parghel, în interviul din "Adevărul literar şi artistic" de miercuri: Chiar dacă au trecut 30 de la prima apariţie pe scenă, Anca Parghel are aceeaşi poftă de cântat. Jazz, pop,

Anca Parghel, în interviul din "Adevărul literar şi artistic" de miercuri:

Chiar dacă au trecut 30 de la prima apariţie pe scenă, Anca Parghel are aceeaşi poftă de cântat. Jazz, pop, operă, latino sau dance... Abordează orice. La începutul lui decembrie va lansa, împreună cu Tox Boxer, un nou album, care va cuprinde, după cum promite artista, cel puţin cinci hituri.

Debordant de veselă. Modestă. Prietenoasă. Lucru rar întâlnit la un artist în ziua de astăzi, care urmăreşte doar ţinte financiare. Saxofonistul Garbis Dedeian ne-a declarat că Anca Parghel a făcut şi face în continuare muzică "cu foarte mare convingere şi seriozitate.

Nu pentru bani, ci de dragul muzicii". Într-un interviu acordat suplimentului "Adevărul literar & artistic", Anca Parghel a dezvăluit câteva trucuri de artist: "Eu când sunt pe scenă fac actorie de nu se poate. Mă iubesc oamenii pentru ceea ce le spun (...).

Nu mă duc acolo cu niciun fel de fiţă de mare artist". Anca ne-a povestit ce face când nu cântă. Ei bine... Taie viţa-de-vie, tunde gazonul, brodează, pictează. Înainte de concert, nu are vreun ritual anume, să bea ceai cald, şodou sau să se roage la vreun talisman. Simplu şi fără emoţii: "Cobor din avion, mă îmbrac în maşină şi intru pe scenă"... Deşi locuieşte de 10 ani în Belgia, unde este "un om activ", după cum spune cântăreaţa, în ultima vreme a stat mai mult prin România.

Studenţii săi de la Conservatorul Regal din Bruxelles îi duc dorul şi, cum n-au mai suportat despărţirea de o profesoară extrem de populară, s-au urcat în avion şi i-au făcut o vizită neaşteptată. Anca a mărturisit că "n-am avut ocazia să cânt manele, pentru că nu le ţin minte.

Sunt muzicanţi extraordinari acolo, trebuie să recunoaştem". Nimic din muzică nu i se pare jignitor sau urât. În suplimentul care apare miercuri pe piaţă veţi citi declaraţiile a trei mari artişti, Mircea Tiberian, Garbis Dedeian şi Marius Pop, care au vorbit fără ocolişuri despre o prietenă comună.

O moldoveancă,în Belgia

După ce a terminat Liceul de Muzică din Iaşi, şi-a continuat studiile la Conservatorul de Muzică, tot din Iaşi. Până în 1989, a predat canto, pian şi improvizaţie la Liceul de Muzică din Suceava, în Bucureşti - la Conservator, în Belgia, Germania, Marea Britanie şi în Republica Moldova, la Chişinău. A participat la mari festivaluri de jazz din Braşov, Sibiu, Leipzig, Varşovia, München sau Bratislava.

A cântat alături de muzicieni români, precum Johnny Răducanu, Mircea Tiberian, Garbis Dedeian, dar şi de nume celebre din jazzul mondial, Billy Hart, Archie Shepp, Larry Coryell, Marc Levine, Jon Hendricks Band sau Klaus Ignatzek. De 10 ani trăieşte în Belgia, la Bruxelles, unde este profesor de jazz vocal la Conservatorul Regal.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite