Muzeul ţăranului Român iese în stradă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu cel mai bogat patrimoniu etnografic din ţară (100.000 de obiecte), MţR a avut parte de o existenţă zbuciumată, denumirea fiindu-i schimbată, în repetate rânduri, de-a lungul anilor. La 1

Cu cel mai bogat patrimoniu etnografic din ţară (100.000 de obiecte), MţR a avut parte de o existenţă zbuciumată, denumirea fiindu-i schimbată, în repetate rânduri, de-a lungul anilor. La 1 octombrie 1906 lua fiinţă Muzeul de etnografie, artă naţională, artă decorativă şi industrială, iar la 5 februarie 1990, Muzeul ţăranului Român era continuatorul unor îndelungate tradiţii, datând încă din 1875, când, la propunerea lui Titu Maiorescu, se va constitui, pe lângă Muzeul Naţional de Antichităţi, cea dintâi secţiune de artă textilă.
Anul acesta se poartă Muzeul ţăranului Român. Sub logoul "Un veac de singularitate, un an de ospitalitate", instituţia de pe şoseaua Kiseleff sărbătoreşte în 2006 un secol de etnografie. "Nu vrem să arătăm că acesta este ţăranul român, aceasta este viaţa lui, ci să ne minunăm de complexitatea existenţei lui", a declarat, ieri, Vintilă Mihăilescu, directorul MţR. Nu va exista o zi festivă, ci întreg anul va fi dedicat centenarului, fiind organizate târguri, expoziţii, dezbateri, lansări. Primul eveniment major, Târgul Mărţişorului, va avea loc în perioada 24 februarie -1 martie, reunind atât meşteri populari din toată ţara, cât şi artişti plastici şi alte culturi ale mărţişorului, sub semnul diversităţii etnice. Va fi amenajat şi un atelier de creaţie, unde micii meşteri vor împleti şnururi albe şi roşii. În luna aprilie se anunţă o expoziţie temporară a proletcultismului românesc la Muzeul Austriac de Artă Tânără din Viena. Dacă publicul nu se mai simte atras de muzeu şi nu se încumetă să-i treacă pragul, MţR s-a gândit să iasă în mijlocul oamenilor, în şcoli, metrou sau în stradă. "Euforii", expoziţie temporară în spirit sărbătoresc şi de ospitalitate, vine în întâmpinarea acestei idei îndrăzneţe. Pe parcursul unei săptămâni, expoziţia va creşte cu câte un segment în fiecare zi, până va trece dincolo de porţi. Se va pune accentul şi pe "Memoria comunismului", în două etape: trăitul acelei perioade şi, în paralel, propaganda ei - Festivalul "Cântarea României" (luna mai). "Muzeul ţăranului Român a fost şi va continua să fie un muzeu deschis, viu", a mai spus Vintilă Mihăilescu. "Exporimente" (joc de cuvinte între expoziţie şi experimente) vine să completeze conceptul de interactivitate, prin organizarea unor spaţii de creativitate şi iniţiativă.
Restaurant cu specific românesc şi seri de muzică şi dans
MţR îşi mai propune pentru acest an să iasă din tipare şi din static prin apropierea de public, prin iniţierea de activităţi antrenante. În luna aprilie se va deschide şi un restaurant, "o ospătărie" cu bucătărie românească (care să însemne mai mult decât tradiţionalele sărmăluţe şi mici). Periodic, vor fi iniţiate seri culturale cu specific (chinezească, arabă, ţigănească ş.a.), dar şi teatru de păpuşi, duminica, pentru cei mici. Astfel, MţR va fi sinonim cu aventura naţională. Se va insista, de asemenea, pe problematica "ţăranului recent", într-un ciclu de şase dezbateri (Întâlnirile de la şosea). Tinerii vor fi atraşi prin ateliere de antropologie vizuală, seri de muzică şi dans. Un alt proiect care se vrea de lungă durată este "Muzeul Boierului Român".

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite