Muzeul Obiceiurilor Populare redescoperă trecutul Bucovinei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Amplasat în Gura Humorului, Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina le deschide românilor ochii spre trecut. Însăşi existenţa obiectivului turistic are o poveste stranie şi sinuoasă. În

Amplasat în Gura Humorului, Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina le deschide românilor ochii spre trecut. Însăşi existenţa obiectivului turistic are o poveste stranie şi sinuoasă.
În 1958, muzeul avea o colecţie eterogenă, având două săli dedicate "Agriculturii socialiste" şi "Cuceririi cosmosului" de către lăncile tehnologiei sovietice: Gagarin şi Laika. Apoi, după revoluţie, sediul a fost revendicat, iar muzeul s-a mutat în fostul amplasament al restaurantului Bucovina, o ruină "mâncată" de igrasie. În prezent, în această locaţie reabilitată funcţionează "singurul muzeu al obiceiurilor populare din România, vizitat, în 2005, de 10.000 de oameni", după cum spune directorul Vera Romaniuc. Tematica muzeului a fost regândită ca o călătorie în universul spiritual al satului bucovinean de la sfârşitul secolului al XIX-lea. Odiseea românească punctează datele reprezentative pentru calendarul popular, trecând vizitatorul prin momente-cheie din istoria tradiţiilor, de la sărbătoarea Sfântului Andrei până la cea a Sfântului Dumitru, cu accent pe Crăciun şi Paşti. Locuinţele au elemente care îi fascinează pe vizitatorii străini, neobişnuiţi cu dotări austere: fântână cu roată în bătătură, unde se petrec practicile magice de Sfântul Andrei: păzitul usturoiului, pregătirea turtiţei sărate, aruncarea câlţilor pe vatră, toate pe fundalul unui interior tradiţional cu ladă de zestre, laviţă, cuptor, icoane pe sticlă. În altă casă este aşternută masa pentru "cina cea de taină" ce marchează cel mai important moment al Crăciunului - Ajunul marii sărbători a Naşterii Mântuitorului. Vizitatorul mai poate vedea o fierărie şi va ajunge în curtea bisericii, unde se află tineri şi bătrâni, îmbrăcaţi în costume autentice de secol nouăsprezece, pregătiţi pentru Sărbătorile de Paşti.
În medie, muzeul organizează, anual, 18 acţiuni cu caracter temporar. şi anul acesta vor fi găzduite diverse expoziţii, un târg de Paşti, o tabără de icoane pe sticlă şi se va încerca aducerea celor mai importanţi meşteşugari, la Gura Humorului. Directorul muzeului, Vera Romaniuc, intenţionează să îmbunătăţească dotările cu documente sonore, care să ilustreze cu mai multă autenticitate obiceiurile româneşti. "Avem nevoie şi de un spaţiu nou, pentru a extinde muzeul cu o altă secţie, în care să fie descrise obiceiuri din ciclul vieţii: naşterea, botezul, moartea, postexistenţa", ne-a declarat Vera Romaniuc. Muzeul poate fi vizitat de marţi până duminică, între orele 8 şi 16,00, preţul unui bilet fiind de 2 RON.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite