Moscova comandă filme patriotice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noul ministru al culturii, Aleksandr Avdeev, a anunţat că, începând cu ianuarie 2009, guvernul va finanţa zece filme cu caracter patriotic. Se reia astfel, vechea practică a URSS, când

Noul ministru al culturii, Aleksandr Avdeev, a anunţat că, începând cu ianuarie 2009, guvernul va finanţa zece filme cu caracter patriotic.

Se reia astfel, vechea practică a URSS, când cinematograful era principalul instrument ideologic al regimului comunist.

De la începutul lunii iulie 2009, vor exista "comenzi de stat cu finanţare consecventă" pentru realizarea unui conţinut mai "umanist" şi mai "patriotic" decât până în prezent, a motivat ministrul culturii.

Temele şi supravegherea proiectului vor fi propuse şi asigurate de un organ special alcătuit din reprezentanţi ai administraţiei prezidenţiale şi ai guvernului, potrivit afirmaţiilor lui Igor Kallistov, director-adjunct al Agenţiei Federale a Cinematografiei.

Capodopere de Oscar

În epoca sovietică, statul era cel care comanda filme studiourilor şi singurul care le producea. Tematica lor era astfel supravegheată "de la centru".

Totuşi, sistemul a făcut posibilă turnarea unor pelicule celebre precum "Razboi şi pace" sau "Moscova nu crede în lacrimi", recompensate cu două Oscaruri pentru cel mai bun film străin în 1968 şi 1979.

În acelaşi timp, reprezentantul Rusiei la Federaţia Internaţională a Asociaţiilor Producătorilor de Film (FIAPF) consideră că noul demers al guvernului este bine-venit, de vreme ce "sistemul de comandă aplicat în URSS a dat viaţă atâtor capodopere."

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite