Mircea Cărtărescu, din nou printre favoriţii la Nobel

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru al doilea an consecutiv, agenţia britanică Ladbrokes îl situează pe scriitorul român Mircea Cărtărescu printre favoriţii Premiului Nobel pentru Literatură. Academia Suedeză nu a stabilit ziua în care se va da publicităţii numele câştigătorului, dar se crede că anunţul va fi făcut, conform obiceiului, în luna octombrie.

Cărtărescu este plasat pe locul al 23-lea între preferinţele pariorilor, cu aceleaşi şanse la prestigiosul premiu precum Umberto Eco sau Leonard Nolens, devansând totodată scriitori celebri precum Salman Rushdie sau Kazuo Ishiguro.

Haruki Murakami este, anul acesta, scriitorul cotat cu cele mai multe şanse de câştg., potrivit publicaţiei britanice The Guardian. Autorul volumelor “Pădurea norvegiană” sau “În căutarea oii fantastice” a început să scrie în jurul vârstei de 30 de ani şi povesteşte, în cartea “Autoportretul scriitorului ca alergător de cursă lungă” (What I talk about when I talk about running) cum a luat decizia de a deveni scriitor: “Nu aveam ambiţia să ajung scriitor. Eu doar îmi doream foarte mult să scriu un roman. Mă simţeam în stare să scriu ceva elocvent, în propriul meu stil, dar nu ştiam despre ce anume. (…) Asta se întâmpla primăvara, iar până în toamnă umplusem două sute de pagini. Când am terminat de scris, m-am simţit revigorat.”, se confesează Murakami.

În acelaşi stil, Mircea Cărtărescu povestea, într-un interviu acordat revistei “Formula As”, cum a devenit scriitor : “Am început să scriu <<romane>> pe la nouă ani şi <<poezii>> la 14. Primul poem pe care l-am publicat în volum l-am scris la 20 de ani, se numea <<Căderea>> şi era o mare întreţesere de citate culturale, pe schema coborârii, în spirală, din paradis către infern. Absolut tot ce-am scris apoi provine, într-un fel sau altul, din acest poem arhetipal”, arată Cărtărescu.

Dacă ar câştiga Premiul Nobel pentru Literatură, Mircea Cărtărescu ar fi al doilea român laureat al premiului după ce, în 2009, scriitoarea Herta Muller, stabilită la Berlin, a primit celebra distincţie “pentru concentraţia poeziei şi francheţea prozei cu care descrie viaţa celor dezrădăcinaţi”.

 

 

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite