Scriitorul Tomas Tranströmer este câştigătorul Premiului Nobel pentru Literatură în 2011

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poetul suedez Tomas Tranströmer este câştigătorul Premiului Nobel pentru Literatură în 2011, „deoarece, prin imaginile sale condensate şi translucide, ne-a oferit o perspectivă proaspătă asupra realităţii“, a argumentat Academia Suedeză.

Scriitorul suedez s-a născut la Stockholm, pe 15 aprilie 1931. Volumele lui de poezie au fost traduse în peste 60 de limbi.

citiţi şi

Nicolae Manolescu n-a auzit de Tomas Tranströmer, câştigătorul Nobelului pentru Literatură

Mircea Cărtărescu: „L-am cunoscut pe Tomas Tranströmer“

Poetul suedez a vizitat România în 2003, cu ocazia lansării volumului de poeme „Pagini din cartea nopţii", în traducerea lui Dan Shafran (Ed. Polirom). În 2005 i-a apărut în limba română un al doilea volum, Taina cea mare, tot în traducerea lui Dan Shafran (Ed. Polirom).

Tomas Tranströmer a fost oaspetele ICR Stockholm în luna aprilie a acestui an, la împlinirea vârstei de 80 de ani, ocazie cu care institutul a organizat un program despre opera poetului suedez şi despre legăturile literare ale acestuia cu România.

De altfel, Tomas Tranströmer s-a numărat deseori printre spectatorii prezenţi la evenimentele institutului.

Este pentru a doua oară când un laureat al Premiului Nobel pentru literatură participă la programele Institutului Cultural Român de la Stockholm înainte de a-i fi decernat premiul.

Înaintea lui Tomas Tranströmer, institutul s-a bucurat în mai multe rânduri, pe parcursul anului 2008, de prezenţa Hertei Müller, scrie ICR Stockholm pe site-ul instituţiei.

Cărtărescu a aşteptat calm rezultatele

„Este o zi ca oricare alta", a spus Mircea Cărtărescu, întrebat dacă va urmări ceremonia decernării premiului. „Voi face ce fac de obicei: voi sta împreună cu soţia mea Ioana, voi merge la cumpărături", a adăugat scriitorul.

Săptămâna trecută, Mircea Cărtărescu se plasa pe poziţia a noua în topul alcătuit de casa britanică de pariuri Ladbrokes, cu o cotă de 20/1, dar a căzut acum, la o cotă de 40/1.

Conform ultimelor cotaţii la casa britanică de pariuri Ladbrokes, scriitorul Mircea Cărtărescu avea a 25-a şansă la Nobelul literar. Pe prima poziţie se afla poetul suedez Tomas Tranströmer, care îl detronase în această dimineaţă pe cantautorul american Bob Dylan. Pe următoarele două locuri se situau romancierul japonez Haruki Murakami şi poetul sirian Adonis.

Anul trecut, scriitorul peruan Mario Vargas Llosa a primit distincția, pentru „cartografierea structurilor puterii, pentru descrierile sale pătrunzătoare care vorbesc despre rezistenţa individului, revolta şi eşecul său" iar în anul 2009, premiul a mers la scriitoarea germană de origine română Herta Müller.

Statistici legate de Nobelul literar

Primul Premiu Nobel pentru Literatură i-a fost acordat în 1901 poetului şi filozofului Sully Prudhomme. Romanciera britanică Doris Lessing, a fost în 2007, la 87 de ani, cea mai în vârstă laureată a unui premiu Nobel, primindu-l pe cel pentru literatură.

Până la anunţul de astăzi, engleza se afla pe primul loc în topul limbilor în care scriu laureaţii Premiului Nobel pentru Literatură, cu 26 de câştigători, urmată de franceză şi germană (13), spaniolă (11), italiană şi suedeză (6), rusă (5), poloneză (4), norvegiană şi daneză (3), greacă şi japoneză (2). Araba, chineza şi occitana, printre altele, sunt reprezentate de câte un laureat.

Rămâneţi pe www.adevarul.ro, pentru a vedea în direct momentul în care va fi anunţat câştigătorul.

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite