Mircea Diaconu il acuza pe Sergiu Nicolaescu de vanzare ilegala a filmelor de patrimoniu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sarind din tara-n tara, Mircea Diaconu, directorul Teatrului Nottara, propune o strategie de reculturalizare a romanilor din strainatate. In stagiunea care s-a incheiat, spectacolele jucate la

Sarind din tara-n tara, Mircea Diaconu, directorul Teatrului Nottara, propune o strategie de reculturalizare a romanilor din strainatate. In stagiunea care s-a incheiat, spectacolele jucate la Viena, Ruse, Koln si in Albania au strans laolalta multi romani care pierdusera contactul cu fenomenul cultural romanesc. Nemultumit de banii putini cu care se fac deplasarile, dar si de ignoranta autoritatilor, Mircea Diaconu iese la atac, criticand Ministerul Culturii si Centrul National al Cinematografiei pentru neparticiparea la aceasta strategie. Nici Sergiu Nicolaescu nu scapa tirului actorului. Regizorul este acuzat ca vinde si distribuie ilegal filmele de patrimoniu.
- Domnule Mircea Diaconu, are succes acest concept de teatru itinerant pe care il propuneti?
- De trei ani tot mergem in turneu la Bonn, cu spectacolele Teatrului Nottara si publicul este in crestere. In luna mai am reusit un parteneriat cu consulatul de la Bonn si cu Asociatia Culturala Romano-Germana din zona si suntem mereu invitati de comunitatea romaneasca. Sunt microstagiuni culturale, cu proiectii de film, spectacole de teatru, iar acum, la ultima participare, am pus la cale un proiect comun de sensibilizare a romanilor care lucreaza acolo. Daca statul roman nu are nici o strategie prin care sa mentina contactul cultural cu ei, vom face noi lucrul acesta. Este greu, pentru ca nu avem niciodata destui bani sa ne deplasam in turnee si ne chinuim, reducand drastic cheltuielile. Mergem cu microbuzul teatrului si facem dintr-un salt 2.000 de kilometri, pentru ca nu avem bani de cazare si nu avem unde sa dormim. Abia imi conving colegii ca facem ce trebuie, pentru ca imi spun mereu ca pot sa joace si acasa, pentru ca nici diurna nu e cine stie ce.
- Cum vreti sa mentineti legatura culturala cu romanii de peste granita?
- Se pot face minibiblioteci si se poate crea un sistem de inchiriere de casete video cu filme romanesti. N-am mers o data in turnee fara sa nu fi fost buzunariti dupa casete cu filme romanesti. Noi nu putem scoate aceste casete din tara, pentru ca au valoare de patrimoniu. O singura persoana iese din Patrimoniu: Sergiu Nicolaescu. El si-a luat pe firma lui filmele de patrimoniu, facute pe banii tarii si le-a multiplicat si le vinde peste tot, ceea ce este oneros si ilegal. Am dat telefoane pe la structura specializata care se numeste Centrul National al Cinematografiei, condusa de un domn Mitulescu si le-am cerut aceste filme, dar dansul mi-a zis ca nu poate face nimic. Este o structura de stat, care se misca foarte greu. Nu exista nici o strategie a Ministerului Culturii pe aceasta tema. In toamna, una dintre premierele noastre va avea loc la Berlin si va fi inclusa in repertoriul Teatrului Nottara. Vrem sa dezvoltam si la Viena parteneriatul cu teatrul Pygmalion si sa rulam niste spectacole bilingve, germano-romane, de 4-5 ori pe saptamana.
- Ati facut revolutii de repertoriu sau de management, ca director la Nottara?
- Eu nu fac revolutii. E o aiureala chestia asta, un termen uzat. Am incercat sa fac ceea ce am invatat sa fac in meseria mea. Din pacate, forta de frecare este foarte mare, si multe ti se opun. A aparut acum un altfel de om nou, un pic mai pornit spre a critica, mai neserios, grabit, neatent si deloc profund, care poate fi si tanar, dar si batran. Sintagma "tineretul ne salveaza" e iarasi o nuca goala. Oamenii sunt cam la fel, la orice varsta. In ceea ce priveste repertoriul, am oferit o paleta comple-ta de spectacole, pentru orice public: de la experiment, uneori socant, pana la texte clasice sau musicaluri.
- Filmul mai are loc in preocuparile dumneavoastra?
- Aproape am terminat filmarile la "Ultimul avertisment", despre politica la varf din Romania. Eu joc rolul consilierului primului ministru, un individ care face toate porcariile si aranjamentele obscure, mergand pana la crima. Peste cateva zile voi incepe filmarile la alta productie, regizata de Catalin Mitulescu, in care voi juca rolul unui tata de familie, vatman de meserie.

Sergiu Nicolaescu zice ca il da in judecata pe Mircea Diaconu
Regizorul Sergiu Nicolaescu s-a aratat deranjat de acuzatiile pe care i le aduce directorul Teatrului Nottara. "Ce calitate are Mircea Diaconu sa constate ca e oneros si necinstit faptul ca eu vand filmele facute de mine? Nu-s facute cu banii statului, sunt facute de mine. Eu am dreptul de autor asupra acestor filme, care nu se pot vinde fara aprobarea mea. Nu sunt singurul. Mai sunt Mircea Muresan, Geo Saizescu, Zizi Bostan, Nicolae Margineanu, Mircea Daneliuc, Dan Pita, realizatori care au vrut sa bage bani in multiplicare si copiere. Exista prevazut in lege acest lucru, cu conditia ca eu sa platesc 25% sau 35% Centrului National al Cinematografiei. Pana in decembrie am platit 65%. Platindu-ti partea care revine CNC-ului, respecti Legea Cinematografiei, ultima care a iesit. Am investit aproape 40.000 $ ca sa fac aceste multiplicari. Daca esti autor, faci o cerere la CNC, care ti-o aproba sau nu. Mie si celorlalti regizori ne-a aprobat-o. Din tot ce vindem, platim CNC-ului o suma din profit. Eu am executat primele copii ale filmelor mele platind la Kodak 40.000 $ pentru peste 40 de filme, acum vreo 3-4 ani. Tot ceea ce vand, vand cu drepturi acordate CNC-ului si prevazute de lege. Pentru ca Mircea Diaconu a spus ca este oneros ceea ce fac, il voi da in judecata", a declarat, in replica, regizorul Sergiu Nicolaescu.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite