Ministerul Culturii isi intoarce fata catre Biblioteca Nationala a Romaniei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul director Dan Ion Erceanu, repus in functie de ministrul Mona Musca Fostul director al Bibliotecii Nationale a Romaniei, Dan Ion Erceanu, a fost repus in functie printr-un ordin al ministrului

Fostul director Dan Ion Erceanu, repus in functie de ministrul Mona Musca
Fostul director al Bibliotecii Nationale a Romaniei, Dan Ion Erceanu, a fost repus in functie printr-un ordin al ministrului Culturii si Cultelor, Mona Musca, emis pe 28 februarie 2005, a anuntat miercuri seara secretarul de stat din MCC Ioan Onisei, la intalnirea Romaniei Literare cu tema "Soarta bibliotecilor". Erceanu fusese suspendat din functie in decembrie 2002 de fostul ministru al Culturii, Razvan Theodorescu, dupa inceperea urmaririi penale a directorului in cazul Codex Aureus. La data respectiva cazul a fost intens mediatizat, Dan Ion Erceanu fiind prezentat in emisiunile de stiri televizate cu catuse la maini si inconjurat de politisti, fapt ce a starnit protestele opiniei publice si ale Comisiei de cultura a Camerei Deputatilor, din care Mona Musca facea atunci parte. Arestarea lui Erceanu survenea la sfarsitul unui an in care angajatii bibliotecii pe care o conducea protestasera vehement impotriva deciziei Guvernului Adrian Nastase de a confisca noua cladire din Bulevardul Unirii. La inceputul mandatului sau, Mona Musca a solicitat Procurorului General al Romaniei informatii legate de stadiul in care se afla ancheta penala in care e implicat Erceanu. Raspunsul Procurorului General a evidentiat faptul ca in dosarul Codex Aureus s-a dispus "scoaterea de sub urmarire penala a lui Dan Ion Erceanu". Ca urmare a acestui fapt, decizia de suspendare data de Theodorescu a ramas fara obiect si a fost anulata printr-un nou ordin al actualului ministru. "Mi s-a parut obligatoriu sa il reabilitam macar moral pe Dan Ion Erceanu", a mai afirmat Mona Musca intr-o conferinta de presa desfasurata ieri.
Noul sediu al BNR din Bulevardul Unirii ar putea fi gata in 3 ani
Printr-un proiect de Hotarare de Guvern, initiat de Ministerul Culturii si Cultelor si aflat in acest moment in atentia lui Marko Bela, se propune un alt calendar de finantare a lucrarilor la noul sediu al Bibliotecii Nationale a Romaniei din Bulevardul Unirii, care ar permite finalizarea acestuia in aproximativ trei ani, a anuntat secretarul de stat din MCC, Ioan Onisei, la intalnirea de miercuri a Romaniei Literare. Suma necesara in acest moment pentru terminarea cladirii este estimata la 2310 miliarde de lei (aproximativ doua treimi din bugetul total al Ministerului Culturii pe un an intreg). Pentru acest an, fostul guvern a prevazut un buget de 50 miliarde de lei pentru investitii la Biblioteca Nationala, in timp ce in 2004 bugetul a fost de 60 miliarde de lei. "Pastrand acest ritm, noua cladire a Bibliotecii ar putea fi gata abia in 40 de ani" a afirmat Onisei. In urma confiscarii de catre fostul guvern a cladirii in iulie 2002 si a transferului acesteia la RAPPS, de unde s-a intors in noiembrie 2003 la MCC, s-au inregistrat furturi de 26 miliarde de lei, a mai declarat Onisei. "Accidentul surrealist prin care un Guvern a confiscat o Biblioteca Nationala a intors-o pe aceasta in urma cu trei ani" a declarat, la randul sau, Dan Ion Erceanu, repus in functia de director al BNR, pe care o ocupa in momentul scandalului. Proiectul definitivarii noului sediu al Bibliotecii Nationale a fost inclus intr-un program mai amplu al Ministerului Culturii destinat revigorarii interesului tinerilor pentru lectura si reutilarii si modernizarii bibliotecilor publice. Pentru acest proiect, Ministerul Culturii intentioneaza sa atraga finantari externe, si fonduri private, nefiind exclusa nici o colecta publica de tipul "dati un leu pentru Ateneu".

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite