Mihai Vişinescu navighează cu "România" prin Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

autentici. Restul, oameni de film, care au avut o revelaţie: Dunărea, ca o peliculă nesfârşită, colorată de poveşti incredibile.De la Marea Nordului la Marea Neagră: 3.600 de km, dintre care

autentici. Restul, oameni de film, care au avut o revelaţie: Dunărea, ca o peliculă nesfârşită, colorată de poveşti incredibile.
De la Marea Nordului la Marea Neagră: 3.600 de km, dintre care 2.400, pe Dunăre. De la Rin, pe Main şi Dunăre. O călătorie realizată în premieră mondială, de la Rotterdam la Sulina. Au plecat pe 12 iulie, în căutarea poveştilor româneşti din Occident. S-au înarmat cu aparatură de filmat şi fotografiat, cărţi, DVD-uri şi casete despre România, pe care le dăruiesc străinilor. Temerarii doreau organizarea a 12 evenimente culturale, dar toată aventura li s-a părut autorităţilor române... un banc bun. Ministerul Culturii, Ministerul Integrării Europene, Ministerul de Externe, Autoritatea Naţională pentru Tineret au găsit genială ideea şi au sprijinit-o... moral. Au cerut sprijin de la televiziuni, dar li s-a spus să-l aducă pe Vali Vijelie la bord, altfel nu se face audienţă. Iniţiatorul călătoriei şi proiectului "Cu România prin Europa" este regizorul Mihai Vişinescu, călărăşean provenit dintr-o familie cu o lungă istorie fluvială şi navală, realizator al documentarelor "România şi dictaturile ei", "100 de ani de cinema", "Amintirile unui pelerin". "Eu mă caut, mă descopăr prin acest film. Mi-e teamă de revelaţii majore, încă fug de ele. În acelaşi timp le caut, le visez, tânjesc după ele. Vreau să mă întâlnesc pe mine şi pe ceilalţi cu adevărat. Vreau să ajung acasă şi să-mi dau bineţe, să le dau bineţe oamenilor din jurul meu şi să le spun:
Am sosit. Aş vrea să mă recunoaşteţi!
", spune Mihai Lungeanu. Ceilalţi temerari sunt Barbu Vişinescu (cetăţean olandez de origine română, întemeietorul unui muzeu naval la Rotterdam), Mihai Angelescu (regizor de film), Horia Bolboceanu (operator de film, care a făcut înconjurul lumii pe o ambarcaţiune construită de el însuşi), Marius Chirică (un tânăr matelot de 19 ani), Cristian Meleacă (marinar cu experienţă). În timp ce ecranele televizoarelor sunt mâzgălite de spoturi impersonale, care promovează România pentru români, şase bărbaţi le spun străinilor poveşti mult mai adânci şi le strâng mâinile, pe viu. O serie de documentare şi un album foto vor prinde în zeci de mii de fotograme călătoria lor.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite