Michele Placido: „Fără Cattani, eram un nimeni“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Actorul şi regizorul italian Michele Placido, celebru pentru rolul comisarului Cattani din „Caracatiţa“, s-a aflat pentru o zi în România. Miercuri-seară, „Cattani“ a fost întâmpinat la Bucureşti de fiica sa, Violante, cu cuvintele: „Tată, ai văzut? Ce oraş frumos, plin de energie, plin de tineri!“.

Motivul vizitei: tatonări pentru realizarea unui nou proiect cinematografic, pe care Placido îl va coproduce împreună cu magnatul român Bobby Păunescu. Intitulat „Itaker" (joc de cuvinte între denumirea peiorativă dată de germani imigranţilor italieni din anii '60 şi numele insulei mitice a lui Ulise), filmul va reda călătoria unui copil din nordul Italiei, plecat în căutarea tatălui său, imigrant în Germania.

Citiţi şi:

„Comisarul Cattani" din serialul „Caracatiţa" filmează în România

„Adevărul": Cum vi se pare faptul că, după atâta vreme, sunteţi identificat cu comisarul Cattani şi aşa veţi rămâne toată viaţa?

Michele Placido: Dar nu este adevărat. De 15 ani fac alte lucruri...

În România, cel puţin, aşa stau lucrurile.

Bun, atunci, îmi face plăcere acest lucru, că mă iubesc şi acum şi mă văd în continuare ca personajul comisarului Cattani. Sunt ca un vechi unchi care are o fotografie în casă şi la care te uiţi aşa, din când în când. Ar fi trist să fiu un nimeni, deci sunt chiar mulţumit. Sunt fericit, pentru că eu, dacă nu aş fi făcut comisarul Cattani, probabil aş fi fost un nimeni. În schimb, acest lucru mi-a dat posibilitatea să fac alte filme, atât ca actor, cât şi ca regizor. Sigur că, în România, există o problemă cu distribuţia filmelor europene.

Cum şi de ce aţi făcut trecerea de la actorie la regie?

A fost o întâmplare, mi-au cerut-o producătorii. Nu m-am gândit niciodată să fiu regizor, pentru că pasiunea mea este să fiu actor, şi mai ales actor de teatru. Am făcut primul meu film - inspirat dintr-o poveste adevărată - despre un băiat african care vine să culeagă roşii în Italia, ca să poată să-şi plătească universitatea în ţara lui, deci tot despre imigraţie. Se întâmpla acum 20 de ani, filmul se numea „Pummarò" şi a fost la festivalul de la Cannes, în Un Certain Regard. De-acolo, au început să-mi ceară toţi să fiu regizor. În general, eu sunt cam leneş; ca să fiu regizor, e foarte obositor. Dar am o familie, am cinci copii, ceva trebuie să fac şi, cum în Italia nu mai îmi cer să fiu Cattani, îmi cer din ce în ce mai mult să fiu regizor, deci în momentul ăsta sunt regizor. Dar de câţiva ani sunt şi producător; producător de filme mici, nu comerciale, să spunem filme de autor sau filme sociale. E mai mult ideea de a face un „cinema pedagogic".

Nu credeţi că, la un moment dat, prea multe filme despre emigranţi, fie ei italieni sau români, ar putea plictisi publicul?

În Italia, cred că nu; în România, nu ştiu exact care-i situaţia. Filmul acesta, „Itaker", este despre un copil italian din Nord care emigrează în Germania, în anii '60. Cred că, atunci când italienii vor vedea acest film, mai ales cei din Nord, care sunt cam „rasişti", vor spune: „E posibil ca aceştia să fi fost italieni? Seamănă foarte mult cu românii". Asta mi se pare partea frumoasă şi puternică. Cred că, la rândul lor, românii vor râde, vor spune: „ia uite, italienii au fost şi ei ca noi", şi vor fi mai orgolioşi când vor încerca să combată respingerea italienilor. Ideea este că, italienii şi românii, am avut aceleaşi probleme, dar în perioade diferite. Nu este un film greu despre emigrare, e un film lejer, văzut prin ochii unui copil.

Cât veţi sta în România acum şi când vă veţi întoarce?

Plec mâine şi mă voi întoarce în ianuarie, dacă totul va fi în regulă. Deocamdată, filmul este deja o coproducţie între Italia, Germania şi, probabil, Franţa. Dacă România va spune da, va fi şi România, şi cred că Bobby va dori o colaborare. Dacă nu mă voi întoarce pentru acest film, mă voi întoarce s-o vizitez pe fiica mea, Violante Placido, care se află în România.

Ce lucrează în România fiica dvs.?

Va începe filmările la pelicula „Ghost Rider 2: Spirit of Vengeance", unde va fi partenera lui Nicolas Cage; este, de altfel, singurul personaj feminin din distribuţie. Violante a jucat în „Americanul", alături de George Clooney, iar acum i s-a oferit acest rol principal. A fost o surpriză mare şi frumoasă în familia noastră.

Felicitări!

Nici mie nu-mi vine să cred în acest moment. Nu poţi să ai niciodată încredere în copii, şi atunci pare incredibil. Nu pentru că nu aş crede în talentul ei, dar mă gândesc că mi s-a întâmplat mie, e greu să i se întâmple şi ei.

De ce aţi abandonat personajul comisarului Cattani? Dvs. aţi cerut să fiţi ucis?

Da, pentru că promisesem regizorului Damiano Damiani să mă opresc, să fac şi altceva.

Care-i amintirea cea mai puternică de la filmările cu „Caracatiţa"?

În afară de poveştile de dragoste... Filmând în Palermo, unde este adevărata Mafie, am avut ocazia să cunosc acest oraş, să înţeleg cum oamenii trăiau sub teroarea crimei organizate. Îmi dădea o stare de anxietate faptul că eram acolo pentru a face un film despre aceste poveşti. Era o sursă de emoţie şi de teamă continuă.

Care sunt regizorii români cu care v-ar plăcea să lucraţi?

Cristi Puiu şi mai ales Cristian Mungiu. Mungiu este foarte poetic şi cu adevărat unic. Îmi place că seduce cu poezie şi cruzime în acelaşi timp, îl caracterizează acest lucru. Este unul dintre regizorii cei mai importanţi din Europa în acest moment.

Dacă Bobby Păunescu v-ar solicita să jucaţi în următorul său film, aţi accepta?

O să văd... Eu am dorinţa de a cunoaşte, de a învăţa de la tineri. Experienţa mea şi energia lor, puse împreună, pot da naştere la lucruri foarte frumoase.

„Îndrăgostit" de Monica

Protagonista filmului va fi Monica Bârlădeanu. „Monica mi-a plăcut foarte mult în «Francesca», drept urmare a avut o participare în filmul meu recent, «Vallanzasca». Nu puteam atunci să-i ofer un rol mai mare, iar acum am ocazia", a mărturisit Michele Placido.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite