Meşterul Manole şi Biblioteca Naţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Biblioteca Naţională pare a fi intrat sub zodia meşterului Manole de aproape 20 de ani. După ce sediul nou a fost finanţat cu ţârâita, astăzi Ministerul Culturii o ia de la capăt: alte

Biblioteca Naţională pare a fi intrat sub zodia meşterului Manole de aproape 20 de ani. După ce sediul nou a fost finanţat cu ţârâita, astăzi Ministerul Culturii o ia de la capăt: alte investigaţii, alte adaptări la "noile realităţi", altă pauză. Directorul bibliotecii, Dan Erceanu, ne-a declarat că, anul trecut, tocmai fusese efectuată o nouă expertiză în urma căreia a fost aprobată strategia şi actualizată funcţionalitatea noului sediu.
Fiecare ministru care vine în scaunul de la Cultură pare ros însă de orgoliile de întemeietor. Adrian Iorgulescu nu face excepţie, căci doreşte, iată, să-şi pună amprenta definitorie asupra acestei construcţii. Deocamdată, orice activitate a fost stopată iarăşi la noul sediu al Bibliotecii Naţionale rămas în paragină. În acest timp, ministrul Iorgulescu face conferinţe de presă bilunare în care se laudă, de fiecare dată, că va aduce bani pentru bibliotecă -, dar, concret, nu există nicio sumă în această clipă, iar bugetul pe anul în curs a fost îngheţat pentru noi investigaţii. Consecinţele nu se lasă aşteptate: holurile vechiului sediu sunt pline de pachete cu cărţi, subsolul este şi acum inutilizabil, fiind insalubru, cititorii nu găsesc nimic din ceea ce caută, întrucât întreg fondul de carte este împrăştiat în nenumărate depozite prin Bucureşti, care mai de care mai inadecvat. Dan Erceanu ne-a spus că în actualul subsol al sediului vechi ar putea să intre peste 300.000 de unităţi - ceea ce ar însemna o decongestionare temporară a situaţiei -, dar finanţarea pentru această lucrare a fost, de asemenea, suspendată de minister.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite