Marquez, elogiu jurnalismului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scriitorul, vindecat de cancer, a vorbit despre jurnalism în cadrul unui seminar din Mexic Gabriel Garcia Marquez, laureat al Premiului Nobel pentru literatură în 1982, a ieşit luni "la

Scriitorul, vindecat de cancer, a vorbit despre jurnalism în cadrul unui seminar din Mexic

Gabriel Garcia Marquez, laureat al Premiului Nobel pentru literatură în 1982, a ieşit luni "la rampă" şi a făcut declaraţii tulburătoare, în cadrul seminarului "Noul jurnalism".

Fostul ziarist şi-a amintit de activitatea sa şi a spus că "nu există o meserie mai frumoasă" decât jurnalismul, chiar dacă te face uneori să suferi "ca un animal".

"Când eşti ziarist, suferi sau te bucuri potrivit modului în care retransmiţi actualitatea: te regalezi când descoperi o bijuterie, dar suferi când realizezi în ce măsură a fost maltratată limba", a mărturisit el.

"Eu scriu ca să nu fiu nevoit să vorbesc", a declarat columbianul, arătându-se nemulţumit de lipsa de timp a jurnaliştilor epocii actuale, care nu mai au timpul "să gândească". "Câteodată, a continuat el, ieşi să bei un pahar sau să mănânci şi ţi se spune: <> (...) "Suferim atât de mult, noi ziariştii, încât trebuie să ne îmbătăm în fiecare zi", a mai spus el.

În anul 1999, Garcia Marquez primeşte diagnosticul de cancer limfatic. În lupta cu boala, scriitorul trăieşte intens fiecare clipă a vieţii şi postează pe internet declaraţii răscolitoare al căror limbaj simplu, dar profund, pare că se adresează omenirii întregi.

"Ia-ţi timp să spui <<îmi pare rău>> "

"Dacă Dumnezeu mi-ar face cadou o bucăţică de viaţă (...), le-aş demonstra oamenilor cât se înşală crezând că nu se mai îndrăgostesc când îmbătrânesc, neştiind că îmbătrânesc când nu se mai îndrăgostesc! (...) Azi poate să fie ultima zi când îi vezi pe cei pe care-i iubeşti. (...)

Să-i menţii pe cei pe care-i iubeşti aproape de tine, spune-le la ureche cât de multă nevoie ai de ei, ia-ţi timp să le spui <<îmi pare rău>> , <> , <> şi toate cuvintele de dragoste pe care le ştii".

A trăit pentru a-şi povesti viaţa

Scriitorul s-a născut în 1927 şi şi-a relatat copilăria în cartea de memorii "Să trăieşti pentru a-ţi povesti viaţa". Cunoaşte sărăcia profundă şi lucrează ca jurnalist pentru publicaţiile "El Universal", "El Heraldo", "El Espectador" şi e corespondent la Presa Latină din New York. E tată a doi copii, critic cinematografic, autor de scenarii, deţinător al Premiului Nobel pentru literatură şi a fost proprietarul revistei "Cambio" din Columbia până în 2006.

Dacă Dumnezeu mi-ar face cadou o bucăţică de viaţă, m-aş îmbrăca foarte modest, m-aş întinde la soare, lăsând la vederea tuturor nu numai corpul, ci şi sufletul meu
Gabriel Garcia Marquez, scriitor

Am învăţat că un om are dreptul să se uite în jos la altul doar atunci când ar trebui să-l ajute să se ridice
Gabriel Garcia Marquez, scriitor

Nu există o meserie mai frumoasă decât jurnalismul, chiar dacă te face uneori să suferi ca un animal
Gabriel Garcia Marquez, scriitor

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite