Márquez şi Llosa, duşmani din cauza unui pumn

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei doi mari scriitori nu-şi vorbesc de peste 30 de ani, după ce, în urma unei neînţelegeri, Llosa l-a lovit în faţă pe Márquez, învineţindu-i ochiul stâng.Columbianul Garcia Marquez şi peruvianul Vargas Llosa au pus capăt uneia dintre cele mai frumoase prietenii din istoria literaturii la 12 februarie 1976.

Criticul Gerald Martin povesteşte întâmplarea în biografia „Gabriel García Márquez. O viaţă“, apărută recent şi în româneşte la Editura Litera Internaţional.

La 12 februarie 1976, Márquez, proaspăt cetăţean mexican, şi-a făcut apariţia într-un cinema din Ciudad de Mexico la premiera filmului „Supravieţuitorii din Anzi“, după un scenariu de Vargas Llosa. Văzându-l în foaier pe Llosa, Gabo s-a dus către el cu braţele deschise şi i s-a adresat: „Frate!“

Boxerul Llosa

„Fără nicio vorbă Mario, un talentat boxer amator, l-a pus la pământ cu un singur croşeu puternic direct în figură. În timp ce Marquez, care se lovise la cap în cădere, era lungit, semiconştient, la pământ, Llosa i-ar fi strigat: «Asta-i pentru ce i-ai zis Patriciei!»“, a scris Gerald Martin în biografie.

Multă vreme neînţelegerile dintre cei doi au fost puse pe seama divergenţelor literare. Se pare însă că motivul era altul. Pe la mijlocul anilor 70’, căsnicia lui Llosa cu Patricia se clătina. Se spune că Márquez ar fi consolat-o pe Patricia şi ar fi sfătuit-o să intenteze divorţ, fapt ce l-a făcut pe Llosa să-şi iasă din fire. Toată povestea a fost reluată de Luis Fernández Zaurín în cea mai recentă carte a sa „Când Vargas Llosa l-a pus la podea pe Gabo“.

Zaurín a dezvăluit că Llosa şi-a părăsit familia în urmă cu 30 de ani pentru o relaţie cu un top-model. În 2007, s-a zvonit că cei doi mari scriitori s-ar fi împăcat, după ce s-a speculat că Llosa urma să prefaţeze o ediţie omagială a romanului „Un veac de singurătate“.

Agentul literar al lui Márquez, Carmen Balcells, a infirmat zvonurile. A declarat că volumul includea câteva pagini semnate de peruvian, care fuseseră scrise înainte de 1971.

Recunoaştere mondială

Gabriel García Márquez (82 de ani), laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1982, a devenit celebru pentru romanul „Un veac de singurătate“. Alte titluri care l-au consacrat la nivel mondial: „Toamna patriarhului“, „Dragostea în vremea holerei“ sau „Generalul în labirintul său“. Vargas Llosa (73 de ani) a publicat primul roman, „Oraşul şi câinii“, în 1963. Recunoaşterea mondială i-a fost adusă de volumele „Mătuşa Julia şi condeierul“, „Războiul sfârşitului lumii“ sau „Conversaţie la Catedrală“. 

Certuri între scriitori

Conflictul dintre Márquez şi Llosa a scos la iveală alte scandaluri literare celebre. Prietenia dintre Vladimir Nabokov şi Edmund Wilson a luat sfârşit din cauza unor remarci făcute de Wilson asupra cărţii „Lolita“. Norman Mailer l-a pus la podea pe Gore Vidal după o întâlnire zbuciumată, iar scriitoarele Lillian Hellman şi Mary McCarthy s-au duşmănit până la sfârşitul vieţii lor.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite