Maria Ploae şi Marcel Iureş, doi excelenţi actori, în "Logodnicii din America"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Logodnicii din America", o nouă premieră cinematografică, despre dramele exilului, cu dezvăluirile dosarelor de securitate ale personajelor, semnată de un regizor consacrat. Este şi cazul

"Logodnicii din America", o nouă premieră cinematografică, despre dramele exilului, cu dezvăluirile dosarelor de securitate ale personajelor, semnată de un regizor consacrat.

Este şi cazul regizorului Nicolae Mărgineanu, al cărui recent film, Logodnicii din
America, îi confirmă forţa creatoare, virtuţile estetice afirmate de-a lungul anilor, într-o filmografie complexă. Punctul de plecare al recentului film a fost scenariul Evei Sârbu, o autoare cu certă vocaţie scenaristică şi cu talent scriitoricesc.

Autoarea scenariului a oferit regizorului şi echipei de filmare o partitură incitantă, provocatoare, despre ecourile vremii trecute în lumea contemporană, nu lipsite de consecinţe dramatice uneori. Momentele adevărului vizează, deopotrivă, descoperirea unor secrete de familie, dar şi dezvăluiri mai speciale, privind, de pildă, dosarele de Securitate ale personajelor.

Într-un anume fel, deşi acţiunea filmului se petrece în imediata actualitate, fondul conflictual este asigurat - ca şi în marele film românesc al anului, 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile, de Cristian Mungiu - de "amintirile din epoca de aur". Dinamica relaţiilor dintre personaje este un atu principal al filmului, cu crescendoul ei bine gradat, cu ritmurile ei schimbătoare şi susţinute, cu punctele sale culminante.

Un film de actori

Logodnicii din America este şi un "film de actori". În roluri principale apar Maria Ploae, care joacă un personaj cu disimulări şi ascunzişuri sufleteşti, ieşite treptat la iveală, după clipe de reflecţie sau în înfruntări tensionate, Marcel Iureş, convingător în rolul pilotului cu densă viaţă sufletească şi cu experienţe amoroase nu lipsite de consecinţe, Tamara Creţulescu, o femeie sigură pe ea, cu o dramă personală marcată discret, fără ostentaţii.
Printre actorii experimentaţi se numără şi Monica Ghiuţă, interpretând un personaj cu destin tragic, a cărei inimă nu rezistă la şocul întâmplărilor şi dezvăluirilor din jur.

Apar şi debutanţi în filmul lui Nicolae Mărgineanu: printre ei, Oana Maria Mărgineanu, o prezenţă cinematografică foarte plăcută, chiar dacă se simte o oarecare lipsă de experienţă în jocul ei, şi Andrei Runcanu, partenerul ei, un personaj ataşant, dezinvolt şi cu un farmec anume.

Sunt şi momente de destindere în acest film încordat, datorate îndeosebi personajului creat de Horaţiu Mălăele, un oaspete din America, care detensionează nu o dată atmosfera încărcată, noroasă (la propriu şi la figurat), de la Snagov, după cum răzbunarea lui Radu pe securistul de ieri, interpretat cu firesc de Cornel Scripcaru, o răzbunare originală şi neortodoxă, are darul să dispună spectatorii prin surpriza provocată.

Din echipa de filmare fac parte monteuza Nita Chivulescu, nume noi, îndeobşte tinere, cu rezultate artistice pozitive, printre care directorul de imagine Mihai Sârbuşcă, scenograful Lari Ionescu, autoarea costumelor Ina Mărăşescu.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite