Mari spectacole la Festivalul Naţional de Teatru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Producţii ale unor regizori precum Silviu Purcărete, Andrei Şerban, Alexandru Dabija sau Radu Afrim vor fi prezentate la Bucureşti, în toamna aceasta. Criticul Cristina Modreanu a vizionat peste 100 de spectacole româneşti din stagiunea 2009-2010 şi le-a ales pe cele mai interesante, în opinia sa.

Organizatorii Festivalului Naţional de Teatru (FNT) au anunţat care sunt spectacolele alese să facă parte din programul celei de-a 20-a ediţii. „Hey, Girl!", de Romeo Castellucci, „Regele moare", montat de Silviu Purcărete sau „Strigăte şi şoapte", în regia lui Andrei Şerban se numără printre evenimentele de neratat, în festivalul care se va desfăşura între 30 octombrie şi 7 noiembrie, la Bucureşti.

Mai sunt 10 zile până la Sonisphere Festival/ Bilete disponibile

FNT va reînfiinţa secţiunea spectacolelor invitate din străinătate, după ce ediţia trecută redusese cheltuielile suprimând proiectele costisitoare. Alături de cele două producţii confirmate momentan, „Hey, Girl!" regizat de Romeo Castelucci (Italia) şi „Regele moare" de Eugène Ionesco, în regia lui Silviu Purcărete (coproducţie Franţa-Slovenia-România) vor mai intra în program alte două spectacole, care vor fi anunţate la toamnă.

Buget de 750.000 de euro

Selecţia naţională a FNT include spectacole din teatrele importante din ţară. Unul dintre ele este „Breaking the Waves (Viaţa binecuvântată a lui Bess)", montat de Radu Nica după scenariul filmului lui Lars von Trier la Teatrul „Radu Stanca" din Sibiu. Regizorul Radu Afrim a fost invitat în festival cu două spectacole, „Herr Paul" (Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ) şi „Miriam W" (Teatrul „Toma Caragiu" din Ploieşti).

„20/20", piesă montată de Gianina Cărbunariu la Studio Yorick de la Târgu-Mureş vorbeşte despre tensiunile etnice care au avut loc la Târgu-Mureş, în martie 1990. „Odiseea" - spectacol montat de Tim Carroll la Teatrul Naţional „Marin Sorescu" din Craiova şi „Strigăte şi şoapte", de Andrei Şerban (Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca) sunt alte două producţii puternice, din provincie.

Capitala va încerca să ţină pasul cu spectacolele de calitate din ţară, prezentând „Sfârşit de partidă", de Alexandru Tocilescu (Teatrul Metropolis), „Legenda Marelui Inchizitor", de Radu Penciulescu (Teatrul Naţional Bucureşti), „Elling", de Vlad Massaci şi „Femeia care şi-a pierdut jartierele", de Silviu Purcărete (Teatrul de Comedie).
În secţiunea „Debut în FNT" vor intra următoarele producţii: „Exil în pământul uitării", regia şi coregrafia Andreea Tănăsescu, Centrul Naţional al Dansului, Bucureşti şi „Funcţionarii", după A.P. Cehov, în regia lui Alexandru Mâzgăreanu, Teatrul Metropolis, Bucureşti.

Mari absenţi

Cea mai importantă absenţă din festival este a spectacolului „Rosencrantz şi Guildenstern sunt morţi", de Tom Stoppard, regia Victor Ioan Frunză, Teatrul Maghiar „Csiky Gergely", Timişoara, câştigător al Premiului ­UNITER pentru cel mai bun spectacol, la ediţia de anul acesta, care apare pe lista de vizionări a selecţionerului Cristina Modreanu.

Va lipsi şi „Identităţi" după Dumitru Solomon, în regia aceluiaşi Victor Ioan Frunză (Teatrul „Maria Filotti", Brăila) spectacol care a entuziasmat publicul la Festivalul Comediei Româneşti din luna mai.

Nici „Toţi fiii mei" de Arthur Miller, regia Ion Caramitru, Teatrul Naţional, Bucureşti nu trecut pragul calitativ, care să-i permită să fie selecţionat. În aceeaşi situaţie se află şi „Acasă la tata" de Mimi Brănescu, regia Alexandru Dabija (Teatrul ACT Bucureşti), selecţionat la recent încheiata ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, dar nu şi aici.

Bugetul estimat al ediţiei de anul acesta este de 750.000 de euro, din care Ministerul Culturii va pune la dispoziţie 1,5 milioane de lei. Biletele pentru spectacolele din FNT vor fi vândute încă din luna septembrie.

Spectacole noi

Printre premierele care vor fi prezentate la toamnă în festivalul de la Bucureşti se numără „Măsură pentru măsură", de Matthias Langhoff (Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca), şi un spectacol de Rodrigo Garcia, produs la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu" din Timişoara.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite