Marele scriitor chilian Jorge Edwards, la Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Volumul „Originea lumii“, de Jorge Edwards, apărut la Editura ART, va fi lansat astăzi, la ora 19.00, la Librăria Bastilia, în prezenţa autorului.

Cotat astăzi drept cel mai mare scriitor chilian în viaţă, Jorge Edwards s-a născut la 29 iunie 1931 la Santiago de Chile. De acelaşi autor, la Editura ART a mai apărut „Casa lui Dostoievski", traducere din limba spaniolă de Ileana Scipione. În prefaţa acestui volum, traducătoarea face un portret al scriitorului.

Educat de iezuiţi, Jorge

Edwards este, împreună cu José Donoso, unul dintre cei mai importanţi reprezentanţi ai prozei chiliene: romancier, prozator, eseist, memorialist. Este unul dintre cei mai mari scriitori de expresie spaniolă ai zilelor noastre. A primit Premiul Naţional de Literatură (1994) şi Premiul Cervantes (1999), cea mai înaltă distincţie pentru literatură din lumea hispanică.

Traseul succesului

Jorge Edwards debutează cu povestirile din volumul „El patio" („Curtea interioară", 1952), excelent primit de public şi de critică. Doi ani mai târziu, continuând să scrie în ritm susţinut, îşi începe cariera diplomatică. Îşi ia licenţa în drept la Universitatea din Chile (1958) şi îşi începe imediat cariera diplomatică, guvernul chilian trimiţându-l ulterior (1959) la Universitatea Princeton din SUA, pentru a studia ştiinţele politice. Curând, publică un nou volum de povestiri, „Gente de la ciudad" („Oameni de la oraş", 1962) şi este numit secretar al ambasadei chiliene din Paris (tot 1962).

În paralel, scrie cu mari eforturi „El peso de la noche" („Greutatea nopţii", 1965), primul său roman, care inaugurează o nouă etapă în cariera de scriitor şi stilul său literar. Abia cu acest roman, va spune: „Am început cu adevărat să scriu. Adică, să spun maximum de lucruri, să observ realitatea înconjurătoare şi să las deoparte obsesia autobiografică". La Paris, se împrieteneşte cu Mario Vargas Llosa, Gabriel García Márquez şi Julio Cortázar, iar asta face ca numele să-i fie asociat cu ceea ce astăzi numim boomul latino-american.

Originea geloziei

Romanul „Originea lumii", care va fi lansat astăzi la Bucureşti, îi are în prim-plan pe doctorul Patricio Illanes şi pe soţia sa, Silvia, mult mai tânără ca el.
Într-o zi, doctorul îl găseşte mort în apartamentul său din Paris pe Felipe Díaz, intelectual chilian, prieten al amândurora. „Pornind de la acest episod şi de la o vagă suspiciune, care ia proporţii în mintea bătrânului medic, se ţese emoţionanta poveste a unei iubiri ascunse şi a unei gelozii incontrolabile, care va duce la un demers detectivistic: bătrânul investighează atât viaţa lui Felipe, cât şi pe cea a Silviei", se arată în prezentarea cărţii.

La evenimentul de lansare a cărţii „Originea lumii", programat astăzi la Librăria Bastilia (Piaţa Romană nr. 5), vor vorbi Excelenţa Sa Doamna María Eliana Cuevas, ambasadoarea Republicii Chile în România, Laura Albulescu, Iulia Popovici, Ema Stere şi Juan Carlos Vidal. Romanul „Originea lumii" a fost tradus din spaniolă de Luminiţa Marcu.

"Cineva mi-a reproşat că scriu cu umor despre lucruri atât de sumbre. Dar eu cred că umorul le poate suporta.''
Jorge Edwards scriitor

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite