Marcel Iureş: „Bach este Dumnezeul muzicii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Teatrul Act din Bucureşti, condus de Marcel Iureş, (59 de ani), organizează, între 17 şi 21 noiembrie, Festivalul „Tinerii şi Muzica“, iar intrarea la evenimente va fi liberă. Elevi ai şcolilor muzicale din România vor concerta alături de artişti cunoscuţi: violonistul Alexandru Tomescu, violoncelistul Ştefan Cazacu, pianistul Horia Maxim.

„Adevărul": Festivalul a ajuns la cea de-a cincea ediţie. Care sunt evenimentele care nu trebuie ratate?

Marcel Iureş: Spectacolele se vor desfăşura exclusiv în sala Teatrului Act. Evenimentul va debuta miercuri, 17 noiembrie, cu un concert Alexandru Tomescu & Friends. Într-un mod inedit, violonistul va povesti întâmplări legate de arta lui, şi prin cuvinte, şi prin muzică. Toate aceste însoţiri de instrumente, pe lucrări de Bach, Beethoven, Haydn sau Wienawski vor fi legate de un fir narativ. Alexandru Tomescu este cureaua de transmisie de mare tracţiune în muzica românească contemporană. El face legătura cu mari interpreţi, cu violonişti, violoncelişti sau pianişti. În fiecare seară, începând cu ora 17.00, la Teatrul Act vor susţine concerte tineri de la şcoli, din licee sau de la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti (UNMB), dar şi câte un „greu". Pentru ei, vom aduce un pian Steinway. Festivalul se va închide la 21 noiembrie, cu o seară de muzică latină, cu Horia Maxim, la pian şi Mihaela Anica, la flaut.

Alexandru Tomescu va cânta la vioara Stradivarius?

I-am spus lui Alexandru că ar trebui să dăm puţin deoparte Stradivariusul, pentru că a ajuns să fie mai tare şi decât România, şi decât marile talente. Ajungem să facem reclamă unui instrument care e mereu însoţit de un spectacol paralel, cu bodyguarzi sau oameni care răspund cu sănătatea şi cu capul de această vioară. Nu zic că nu e important, dar n-avem de ce s-o menţionăm de fiecare dată, pentru că instrumentul ajunge să fie mai important decât interpretul. Alexandru Tomescu poate să cânte la fel de bine la orice vioară. Este decizia lui dacă va aduce sau nu cu el în sală acest instrument celebru.

Aţi spus că festivalul se adresează tuturor categoriilor de public, că nimeni nu va fi dat afară, chiar dacă e cerşetor sau Gigi Becali.

Având în vedere faptul că avem şi la teatru oameni care nu sunt capabili să-şi plătească un bilet, nu văd de ce nu
i-am accepta, chiar cu mai mare bucurie, pentru că intrarea este liberă. Nu ştiu dacă Gigi Becali are în plan să vină aici. Ar fi grozav să-l văd ascultându-i pe Iulian Neculache sau pe Tomescu. Ar fi ceva pentru el. Şi pentru noi. Ne-am bucura!

Dar aţi accepta o sponsorizare de la Gigi Becali pentru acest festival?

El nu poate coborî din zona de marcă publică, într-un subsol. E vorba aici de o chestie neuronală, de un program.

Festivalul este un bun comercial sau mai mult un ajutor pentru tineri?

Cultura, de orice natură ar fi ea, nu aduce beneficii în termeni financiari. Ea consumă monedă ca să genereze un tip de profit care are un alt comportament în timp şi spaţiu. Teatrul Act e aproape ca o lecţie a răbdării. El nu poate produce ca o simigerie, ca un magazin de anvelope sau ca un service. Profitul îl poate obţine pe termen foarte lung, peste 15, 20 sau 40 de ani. În viitor, ne gândim să ridicăm puţin acest festival; nu neapărat să ieşim cu totul din Teatrul Act, ci să obţinem şi nişte extensii în altă parte. Pentru că avem o mare şcoală de muzică, la fel ca aceea de teatru, şi n-avem voie să nu ţinem cont de asta.

Cum vă plasaţi în raport cu muzica clasică? Sunt compoziţii care vă amintesc de anumite momente din viaţa dumneavoastră?

Eu cred că am o relaţie bună cu muzica, având în vedere că am şi cântat la viaţa mea, la pian, la orgă. Am avut chiar şi o trupă rock, în liceu. Dar, ca orice diletant leneş, n-am făcut mulţi paşi în zona asta. Am o brumă de gust pentru romantici, chiar şi pentru moderni. Ascult cu mare bucurie preclasicii şi pe toţi zeii muzicii mari, pe Mozart, pe Haydn şi pe Bach. Ultimul dintre ei este şi cel mai mare, este Dumnezeul muzicii. În rest, am crescut cu Remo Germani, Rita Pavone, Mina, apoi cu The Beatles, Rolling Stones, The Doors.

 Miercuri, în „Adevărul literar&artistic“ Interviul integral, cu Marcel Iureş

Evenimente importante

Miercuri, 17 noiembrie
ora 19.30 - „De-a v-aţi ascunselea!" - Alexandru Tomescu & Friends (împreună cu Alexandra Potinga, Alexandru Mălaimare şi Teodora Ţepeş).

Joi, 18 noiembrie
ora 17.00 - Concertul Şcolii de muzică nr. 5 din sectorul 3, Bucureşti; ora 19.30 - Iulian Neculache - pian (în program, Beethoven, Liszt, Ravel).

Vineri, 19 noiembrie
ora 17.00 - Seara Enescu; ora 19.30 - Ştefan Cazacu - violoncel
la pian: Verona Maier şi Sânziana Mircea.

Sâmbătă, 20 noiembrie
ora 17.00 - Concertul liceelor de muzică din Bucureşti, Cluj, Tulcea şi Braşov; ora 19.30 - Chopin - 200 de ani de la naştere.

Duminică, 21 noiembrie
ora 17.00 - Concertul Studenţilor din UNMB; ora 19.30 - Seara de muzică latină - Mihaela Anica (flaut), Horia Maxim (pian).

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite