Maraton de scurtmetraje la Festivalul Filmul de Piatra

0
Publicat:
Ultima actualizare:

55 de filme vor fi proiectate în competiţia festivalului desfăşurat la Piatra-Neamţ care începe mâine.

313 dintre cele mai noi scurtmetraje din România şi Republica Moldova au fost înscrise, în total, pentru a participa la Festivalul „Filmul de Piatra 3.0" (5-8 ianuarie), dintre care doar 55 au rămas în competiţie. 15 filme au fost selectate la categoria Ficţiune, câte 10 la Animaţie, Experimental şi Videoclip, 9 la Documentar, şi 8 în noua categorie dedicată sporturilor extreme.

Juriul care va acorda premiile este format din actorii Ana Ularu şi Andi Vasluianu, criticul de film Irina Margareta Nistor, Aurelian Nica (producător HBO), Virgiliu Mărgineanu (producător de film din Republica Moldova) şi alpinistul nemţean Ticu Lăcătuşu. Premiile sunt în valoare de peste 5.000 de euro. În afara competiţiei, publicul va mai putea viziona alte 14 filme.

Proiecţiile vor avea loc la sala „Calistrat Hogaş" a Consiliului Judeţean Neamţ - clădirea Teatrului Tineretului, unde se desfăşura până acum festivalul, fiind în renovare.

Record de înscrieri

Festivalul „Filmul de Piatra" este iniţiat şi coordonat de regizorul Andrei Dăscălescu (27 de ani), al cărui lungmetraj de debut, „Constantin şi Elena" a fost distins cu First Appearence Award la Festivalul Internaţional de Film Documentar de la Amsterdam. Pentru „Constantin şi Elena", Andrei Dăscălescu a filmat şi a montat singur. El a fost şi asistent de montaj pentru filmul „Tinereţe fără tinereţe", de Francis Ford Coppola.

Despre scurtmetrajele din competiţia festivalului, Andrei Dăscălescu a povestit: „Am fost surprinşi de numărul mare de înscrieri. Au fost 331 de scurtmetraje înscrise, ceea ce este un record şi arată interesul tinerilor pentru audiovizual. Dintre acestea, mai bine de jumătate erau bune, dar a trebuit să rămânem la 55.

Selecţia s-a făcut de către întreaga echipă a festivalului care a văzut toate filmele şi a dat note. Rezultaul e o selecţie eterogenă, o medie a gusturilor echipei tinere de organizatori. N-am căutat valoare tehnică sau lucruri perfect făcute, ci mai degrabă idei surprinzătoare, elemente bune care arată potenţialul unui regizor. Avem de la filme de absolvenţi făcute profesional până la filme de amatori făcute cu telefonul mobil."

Întâlnire-eveniment: Draga Olteanu Matei

„Filmul de Piatra 3.0" va aduce şi cele mai bune scurtmetraje de la festivalurile prietene - NexT, Anim'est, ShortsUP şi BIEFF -, dar şi filme de groază de la TIFF „Umbre" şi filme pentru copii de la Kinodiseea. Pe lângă programul oficial, invitaţii şi participanţii se vor mai bucura de minievenimente la patinoar şi pe pârtia de schi, de plimbări cu telegondola şi de un concept unic în România - Sauna Party. Vor fi şi concerte: Partizan, Urma şi Electric Fence, dar şi petreceri cu proiecţii multimedia - Matze şi Dan Băsu.

Duminică, de la ora 16.30 în cadrul festivalului va avea loc un eveniment special dedicat actriţei Draga Olteanu Matei. Întâlnirea cu publicul va fi moderată de criticul de film Angelo Mitchievici. Spectatorii se vor bucura şi de o selecţie de secvenţe din filmele cele mai îndrăgite în care actriţa a fost protagonistă. Printre scurtmetrajele proiectate în afara competiţiei sunt: „Superman, Spiderman sau Batman" de Tudor Giurgiu, „Frenezie" de Tudor Botezatu, „Piticul tricolor şi ciuperca fermecată" de Millo Simulov şi „Ultima zi din copilăria unei fete" de Andrei Dăscălescu.
Intrarea la toate proiecţiile din festival este liberă.

"Avem în competiţie de la filme de absolvenţi făcute profesional până la filme de amatori făcute cu telefonul mobil.''
Andrei Dăscălescu regizor

Selecţie din programul festivalului

- Mâine
Ora 19.30, deschiderea festivalului
Ora 20.30, proiecţii din afara competiţiei
Ora 21.30, proiecţii din competiţie şi o sesiune
de întrebări şi răspunsuri cu realizatorii

- Vineri, 6 ianuarie
Ora 16.30, selecţie din festivalul NexT
Ora 18.30, proiecţiile competiţiei
Ora 23.00, „Umbre", scurtmetraje de groază

- Sâmbătă, 7 ianuarie
Ora 11.00, Kinodiseea,
proiecţii pentru copii
Ora 16.30, proiecţii speciale „Extrem! Day"
Ora 18.30, proiecţiile competiţiei

- Duminică, 8 ianuarie
Ora 16.30, Special: Draga Olteanu Matei
Ora 20.30, concert Urma
Ora 23.00, Gala de premiere

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite