VIDEO Maraton de filme în Delta Dunării, la Festivalul Anonimul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cea de-a opta ediţie a evenimentului cinematografic îi aşteaptă pe cinefili în aşezarea de pescari Sf. Gheorghe, între 8 şi 14 august, şi se deschide, luni seară, cu proiecţia peliculei câştigătoare la Cannes 2011. Invitatul special al acestei ediţii a Festivalului Anonimul este reputatul regizor turc Nuri Bilge Ceylan, care va susţine un masterclass joi, 11 august.

A mai trecut un an, şi iată că Festivalul Internaţional de Film Independent Anonimul - lansat în 2004 de către Fundaţia Anonimul în micul „sat" turistic construit,într-un timp-record, pe plajele care mărginesc celebra aşezare pescărească Sfântu Gheorghe (a cărui poziţionare, pe fâşia de la vărsarea unuia dintre braţele Dunării în Marea Neagră, îi oferea o valoare peisagistică unică) - a ajuns la cea de-a opta ediţie.

Cinefilii din toată ţara sunt aşteptaţi din nou, cu mic, cu mare, să ia cu „asalt" mica aşezare de la vărsarea Dunării în Mare şi să se bucure, timp de o săptămână, de proiecţii cinematografice de calitate. Ca şi în anii precedenţi, tot publicului îi revine şi sarcina stabilirii principalelor pelicule din palmares, în primul rând a câştigătorului Trofeului Anonimul, decizie care a fost viu contestată de breaslă acum câţiva ani şi a dus, într-un fel, la „declasarea" Festivalului Anonimul din rândul manifestărilor cinematografice de referinţă.

Corturi, nisip şi ţânţari

Cu toate acestea, oferta pe care organizatorii o fac publicului în acest an este una dintre cele mai atrăgătoare şi mai de calitate din ultima vreme. Aici va putea fi văzută, în deschidere, pelicula câştigătoare a distincţiei Palme d'Or din acest an, „Copacul vieţii" / „The Tree of Life", a americanului Terrence Malick - se pare că va fi singura proiecţie cinematografică a filmului, care va fi distribuit de către MediaPro Distribution direct pe DVD. Tot aici, cinefilii vor avea parte de un masterclass susţinut de Nuri Bilge Ceylan, reputat regizor turc, din a cărui filmografie vor fi proiectate trei pelicule.

Proiecţiile se vor desfăşura, în timpul zilei, în cele trei săli construite în cinematograful din camping, iar seara, până noaptea târziu, în decorul tradiţional, deja cunoscut de toţi cinefilii din ţară care se respectă: corturi, nisip, Dunăre şi apropierea mării, aflată la doar câţiva kilometri distanţă. Doar ţânţarii să constituie un impediment pentru vizionarea filmelor în timpul nopţii, dar şi acesta poate fi depăşit cu ajutorul măsurilor de protecţie specifice.

image

De multe ori, mulţimile de tineri care urmăresc cu atenţie filmele, aşezaţi direct pe nisip, îmbrăţişaţi (noaptea, căldura de peste zi lasă loc unei răcori din ce în ce mai pătrunzătoare) şi cu doza de bere alături, amintesc de un Woodstock al filmului, cum poate fi considerat Festivalul Anonimul. Tinerii care nu au bani de preţurile destul de piperate din căsuţe şi nu mai găsesc loc nici la săteni nu trebuie să dispere: ca de obicei, organizatorii pun la dispoziţie spaţiu în camping pentru instalarea corturilor.

Ana Ularu, în „Periferic“, singurul lungmetraj românesc aflat în competiţie

„A fost odată în Anatolia"

Luni seară, festivalul se va deschide cu proiecţia-eveniment a filmului care, în luna mai 2011, a câştigat distincţia supremă a Festivalului de la Cannes: „Copacul vieţii" / „The Tree of Life", al americanului Terrence Malick, cu Brad Pitt, Sean Penn şi Jessica Chastain în rolurile principale. Regizorul turc Nuri Bilge Ceylan, câştigătorul Marelui Premiu la Festivalul de Film de la Cannes din acest an, va fi invitatul special al ediţiei de anul acesta a Festivalului Anonimul. Nuri Bilge Ceylan va fi prezent la proiecţia, în premieră în România, a celui mai recent film al său, „A fost odată în Anatolia" / „Once Upon a Time in Anatolia", pentru care a câştigat Marele Premiu la Cannes 2011.

Alături de Nuri Bilge Ceylan vor fi prezenţi la Festivalul Anonimul şi Ercan Kesal, actor şi coscenarist al „Once Upon a Time in Anatolia", şi Mehmet Eryilmaz, supervizor al filmului. Cei trei invitaţi vor susţine un masterclass la Festivalul Anonimul, joi, 11 august, după proiecţia filmului „A fost odată în Anatolia". În cadrul programului dedicat lui Nuri Bilge Ceylan, Festivalul Anonimul va mai prezenta şi filmele „Uzak" / „Departe" şi „Three Monkeys" / „Cele trei maimuţe".



7 titluri concurează pentru Trofeul Anonimul, în valoare de 3.000 de dolari.

Elogiul vieţii

Cel mai recent film al lui Terrence Malick prezintă povestea unei familii din centrul Statelor Unite, în anii '50, urmărind traseul vieţii celui mai mare dintre fraţi, Jack. Acesta trece de la inocenţa copilăriei la deziluziile maturităţii. Filmul este un „elogiu al vieţii" în maniera hiper-poetică în care Malick ne-a obişnuitsă-şi facă filmele.

Un obişnuit al Cannes-ului

Regizorul turc Nuri Bilge Ceylan (foto), născut în 1959 la Istanbul, este o prezenţă constantă a competiţiei oficiale a Festivalului de la Cannes, ultimele sale patru filme „Uzak" (2002), „Climates" (2006), „Three Monkeys" (2008) şi „Once Upon a Time in Anatolia" (2011) concurând pentru Palme d'Or. El a fost recompensat pe Croazetă cu Marele Premiu pentru „Uzak" şi „Once Upon a Time in Anatolia", premiul pentru cel mai bun regizor pentru „Three Monkeys" şi cu premiul FIPRESCI pentru „Climates".Moda titlurilor de genul „A fost odată în..." a fost lansată de regizorul Sergio Leone, cu megaopusurile „C'era una volta il West" (1968) şi „Once Upon a Time in America" (1984). Alte exemple ar fi „Once Upon a Time in Mexico" (2003), al lui Robert Rodriguez, sau producţia Bollywood „Lagaan: Once Upon a Time in India" (2001).



La Sf. Gheorghe se ajunge greu, dar merită

- Cei care vor să ajungă la Festivalul de Film trebuie să ia în considerare că locul este izolat, iar accesul destul de dificil.
- Cele două posibilităţi „tradiţionale" de acces sunt: cu bacul, de la Tulcea - drum lung şi obositor -, şi cu şalupa rapidă, de la Murighiol - mai rapid, mai comod, dar mult mai „piperat" ca preţ (100 de lei, nenegociabil).
- Tarifele de cazare la complexul locativ Dolphin Camping, în această perioadă, sunt: 70 de lei pe noapte la căsuţe (aşadar, condiţii mai confortabile) sau 15 lei pe noapte (pentru 2 persoane) / 25 de lei pe noapte (pentru 3-4 persoane), la corturi (condiţii mai fruste, pentru adolescenţi şi tineri).
- Tarifele includ: cazare, accesul la grupuri sanitare şi duşuri cu apă caldă, accesul la cinematograful în aer liber şi discotecă.
- Nu trebuie uitat de taxa de intrare pe teritoriul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării: 10 lei / persoană /sejur.

image
Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite