Maraton teatral Shakespeare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Festivalul se va desfăşura la Bucureşti şi Craiova, timp de 20 de zile Considerat cel mai important eveniment teatral din România, Festivalul Internaţional Shakespeare, ajuns la cea de-a

Festivalul se va desfăşura la Bucureşti şi Craiova, timp de 20 de zile

Considerat cel mai important eveniment teatral din România, Festivalul Internaţional Shakespeare, ajuns la cea de-a şasea ediţie, debutează luni, la Teatrul Naţional "I.L. Caragiale" din Capitală (Sala Mare, ora 18.30), cu piesa "Troilus şi Cresida" a regizorului britanic Declan Donnellan. Acesta va veni la Bucureşti cu celebra sa companie, Cheek by Jowl. Până pe 18 mai vor avea loc peste 20 de evenimente: adaptări româneşti sau străine după textele lui Shakespeare, simpozioane, lansări de carte ori de DVD-uri.

Regizorul lituanian Eimuntas Nekrosius îşi va prezenta proiectul "Trilogia shakespeariană", ce cuprinde "Hamlet", "Macbeth" şi "Othello", realizate la Vilnius. Lev Dodin va aduce "Regele Lear", de la Malîi Teatr din Sankt Petersburg. Robert Wilson, căruia i se va decerna, miercuri, 30 aprilie, titlul de Doctor Honoris Causa al UNATC, ne propune o întâlnire cu "Femeia mării" de Ibsen, un spectacol de la Milano, ale cărui costume sunt semnate Giorgio Armani.

În premieră la Bucureşti, se va juca recenta montare de la Craiova "Măsură pentru măsură" a lui Silviu Purcărete. Tot din România au fost invitate spectacolele bucureştene "Eduard al III-lea" de la Teatrul Naţional, "Doi tineri din Verona" de la Teatrul de Comedie şi, pentru prima dată, un spectacol de operă, "Macbeth" de Giuseppe Verdi, în regia lui Petrică Ionescu, producţie a Operei Naţionale.

Regizorul Peter Brook, invitat special

O premieră a festivalului este şi spectacolul de stradă "Macbeth", realizat de Pawel Szkotak la Teatrul "Biuro Podrózy" din Poznan, Polonia. Un alt invitat special al ediţiei din acest an a festivalului Shakespeare este regizorul Peter Brook, a cărui piesă, "Marele inchizitor", va putea fi văzută luni, 5 mai, la Teatrul Odeon. Cel mai amplu eveniment teatral de la noi se va desfăşura la Bucureşti între 28 aprilie şi 18 mai şi la Craiova între 1 şi 9 mai, sub titulatura "Mari regizori, mari spectacole, mari teatre ale Europei şi ale lumii". Timp de 20 de zile, vom mai avea parte de o sesiune de shakespeareologie, simpozioane teoretice, lansări de carte, DVD-uri ori casete cu cele mai însemnate creaţii shakespeariene.

În colaborare cu Romfilatelia va fi editat şi lansat întregul poştal "Festivalul Internaţional Shakespeare - ediţia a VI-a". Vor mai fi organizate, în paralel, trei workshop-uri de regie-teatru conduse de regizorul şi profesorul universitar David Esrig, însoţit de Margareta Soerenson, unul dintre cei mai cunoscuţi teatrologi din Suedia şi din Europa.

În "Adevărul literar şi artistic" de miercuri găsiţi programul complet al evenimentului.

Programul pe trei zile

Luni şi marţi, ora 18.30

Teatrul Naţional din Bucureşti, Sala Mare

Troilus şi Cresida,
regia Declan Donnellan
Compania Cheek by Jowl, Londra (Marea Britanie)

Miercuri, ora 18.00

Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică
"I.L. Caragiale" Bucureşti
Sala "Ileana Berlogea"
Regizorului Robert
Wilson i se decernează
titlul de Doctor Honoris
Causa al UNATC

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite