„Mănuşi roşii“, triumf în Brazilia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel mai recent film al regizorului Radu Gabrea şi-a început fastuos cariera internaţională, repurtând un mare succes la festivalul de film de la São Paulo.

După succesul repurtat la TIFF 2010, atât la Cluj cât şi la Sibiu, şi cel din deschiderea „Nopţii albe a filmului românesc" de la Bucureşti, filmul regizorului Radu Gabrea, „Mănuşi roşii", şi-a început cu dreptul traiectoria în festivalurile internaţionale. Pelicula a fost prezentată la cea de-a 34-a ediţie a Mostra Internacional de Cinema de la São Paulo, Brazilia, unde a avut patru proiecţii, între 26 octombrie şi 2 noiembrie.

Filmul a avut o primire excepţională, dovedită şi de opiniile spectatorilor prezenţi:

„Regizorul Radu Gabrea reuşeşte cu extremă fidelitate să arate oroarea regimului comunist din anii 1956-1957, lansând astfel publicului întrebarea: dacă cineva este supus la torturi fizice şi psihice ca acelea prin care a trecut personajul principal, ar reuşi oare să găsească în acele condiţii o altă ieşire? O capodoperă cinematografică, felicitările mele domnului Radu Gabrea!" - Elpídio Mário Dantas Fonseca, avocat şi traducător.

„Radu Gabrea ne arată infernul în care se transformă viaţa într-un regim comunist. Iată lecţia cea mai importantă a acestui mare film: nu se face pact cu răul fără pierderea sufletului - a conştiinţei morale şi a demnităţii" - Karleno Bocarro, scriitor.

„Filmul «Mănuşi roşii» arată comunismul aşa cum este: o nenorocire. Şocant! Mi-am amintit de două personaje deosebite: unul este tristul Josef K. din «Procesul» lui Kafka. Celălalt este părintele Cristovan Ferreira, din romanul japonez «Tăcerea» de Shusaku Endo" - Paulo Cruz, tehnolog în informatică si poet.

„Filmul «Mănuşi roşii» mă face să-mi amintesc de structura «Jurnalului Fericirii» al lui Nicolae Steinhardt. Interogatoriile sunt o adevărată imagine a infernului care este structurat în aşa fel încât să nu fie posibilă manifestarea niciunui strop de personalitate" - Jessé de Almeida Primo, poet şi eseist.

Drumul filmului „Mănuşi roşii" continuă săptămâna aceasta, cu participarea la încă două festivaluri internaţionale: Saturno International Film Festival - „Cinemamitostorialeggenda" (Cinema şi Istorie) din Italia şi Noordelijk Film Festival, care se desfăşoară în Leeuwarden, Olanda.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite