Manolescu: „Emil Cioran este un mort inutilizabil“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Uniunii Scriitorilor din România, Nicolae Manolescu, critică faptul că, la 100 de ani de la naşterea lui Emil Cioran, opera scriitorului nu a fost reeditată în România, ci numai în Franţa. Dacă Ministerul Culturii nu a alocat niciun leu pentru aniversarea Cioran, în schimb Academia Română organizează un simpozion dedicat scriitorului pe 12 aprilie.

Aniversarea centenarului naşterii lui Emil Cioran (8 aprilie 1911, Răşinari - 20 iunie 1995, Paris) a început în Franţa încă de luna trecută, în România însă, doar începând din această săptămână se vor derula câteva simpozioane şi expoziţii.

Criticul Nicolae Manolescu denunţă faptul că Emil Cioran nu este aniversat acasă, aşa cum scriitorul ar merita: „Cioran a devenit un mort inutilizabil pentru români. Cine mai are nevoie de Cioran la noi? Dacă un artist nu mai e în viaţă şi nu mai poate fi folosit, atunci este dat la o parte fără niciun scrupul şi ne întrebăm la ce ne foloseşte". Nicolae Manolescu subliniază că, de obicei, în lume asemenea aniversări sunt marcate editorial, nu numai prin simpozioane şi colocvii. „În România, nu s-a publicat nimic nou din opera lui Cioran.

Este inadmisibil! Trebuie să recunoaştem că Franţa face mai mult decât România pentru Cioran. În Franţa, s-au publicat acum, cu ocazia aniversării, volume inedite ale lui Cioran, teze de doctorat, cărţi despre scriitor. La noi nu se întâmplă nimic în acest sens", subliniază criticul.

Ambasadorul României la UNESCO punctează că în cadrul acestui organism a fost respinsă în 2009 propunerea de aniversare Cioran, ca şi aceea cu aniversarea lui Eliade din 2007, din cauza simpatiilor politice din tinereţe ale acestor doi scriitori.

Ministerul Culturii: „Nu putem face nimic"

Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, care are atribuţia de a sprijini proiecte în domeniu, a primit o singură solicitare, considerată nefezabilă. „Noi putem aloca bani, numai dacă proiectele ne sunt propuse în timp util din partea operatorilor culturali şi numai dacă acestea sunt fezabile. Altminteri, nu putem face nimic, aşa cum a fost şi în cazul Cioran", spune Radu Enache, consilier al ministrului Culturii, Kelemen Hunor. În schimb, Academia Română va organiza un simpozion dedicat scriitorului, marţi, 12 aprilie, în aula instituţiei.

„De asemenea, Academia publică de câteva numere în «Caiete critice» articole inedite ale lui Cioran apărute în diverse reviste, care au fost acum descoperite de cercetătotul Marin Diaconu. De altfel, Emil Cioran şi Eugen Ionescu au devenit anul trecut membri post-mortem ai Academiei Române", apreciază academicianul Eugen Simion.

Tot în cadrul evenimentelor aniversare, joi, de la ora 18.30, Dan Perjovschi va inaugura un proiect cultural stradal printr-un desen pe care-l va face pe peretele din spatele Clădirii Institutului Francez din Bucureşti, pornind de la un citat din scrierile lui Cioran. Proiectul se intitulează „Cioran în stradă, de Dan Perjovschi" şi este organizat de Ambasada Franţei şi de Institutul Francez.

"Dacă un artist nu mai e în viaţă şi nu mai poate fi folosit, atunci este dat la o parte fără niciun scrupul şi ne întrebăm la ce ne foloseşte.''
Nicolae Manolescu
critic

Expoziţii şi simpozioane

- Mâine, la ICR Budapesta, Emil Cioran va fi omagiat prin expoziţia „Cioran în realitatea imediată" şi filmul documentar „Apocalipsa după Cioran", de Gabriel Liiceanu şi Sorin Ilieşiu.

- Joi, la ora 18.30, Dan Perjovschi va inaugura un proiect cultural stradal printr-un desen pe care-l va face pe peretele din spatele Clădirii Institutului Francez din Bucureşti, pornind de la un citat din scrierile lui Cioran. Proiectul se intitulează „Cioran în stradă, de Dan Perjovschi.

- Luni, 11 aprilie, ora 13.30,  în Rotonda Muzeului Naţional al Literaturii Române va fi vernisată o expoziţie de manuscrise, documente, fotografii, corespondenţă  din arhiva Muzeului Naţional al Literaturii Române. Recital:  Cioran - l'homme à fragments / Cioran - omul fragmentelor de Genoveva Preda. Prezentarea albumului:  Cioran în viziunea marilor graficieni ai lumii, coordonator Nicolae Ioniţă, Editura Muzeul Literaturii Române, 2011.
 
- Marţi, 12 aprilie, ceremonie dedicată lui Emil Cioran în Aula Academiei Române.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite